Turner Prize 2013

Átadták a brit kortárs művészet legrangosabb elismerését, amelyet ötven év alatti művészek kaphatnak meg.

A díjat és a vele járó 25.000 fontot a francia születésű, tizennyolc éves kora óta Londonban élő, harmincöt éves Laure Prouvost kapta Wantee című videoinstallációjáért, melynek alapja a művész a Schwitters in Britain című Tate Britain kiállításon bemutatott performansza volt.

A zsűri értékelte a „képek és tárgyak komplex és bátor összekapcsolását” „egy mélyen atmoszferikus környezetben.” Nyilatkozatuk szerint a mű „személyes emlékek alapján sző egybe tényeket, fikciót, művészettörténetet és modern technológiát.” A munka „erőteljes történetmesélést, gyors vágásokat, montázst és a nyelv szándékoltan helytelen használatát alkalmazza a meglepő és kiszámíthatatlan hatás érdekében.”

Installation view of Wantee in Schwitters in Britian, 2013
Installation view of Wantee in Schwitters in Britian, 2013

A Wantee egy kitalált történetet elevenít meg a művész nagyapjáról, aki konceptuális művészként Kurt Schwitters barátja, és akinek utolsó műve egy alagút kiásása, amelyben végül eltűnik.

Prouvost saját bevallása szerint csak az elmúlt négy-öt évben vált annyira sikeressé, hogy főállásban foglalkozhasson művészetével.

A díjért idén a performansz művész Tino Sehgal, a portréfestő Lynette Yiadom-Boakye és az illusztrációiról, animációiról, képregényeiről ismert David Shrigley volt még versenyben.

A négy jelölt kiállítása 2014. január 5-ig látható az észak-írországi Londonderryben található Ebrington Barracksban.