2007 és 2010 között készült művek

a Csók Képtárban

2010. május 29. – október 24.
MegnyitóOpening: 2010. május 29. 15:30
MegnyitjaRemarks by: Juhász Ferenc
Fehér nemcsak átalakítja a fényképen látható látványt, nemcsak redukálja a részleteket vagy éppen monumentálissá növeszti az esetleges motívumokat, hanem a hétköznapi látványban fedez fel egy olyan világot, amelytől – attól kezdve, hogy ő meglátta -, többé nem lehet eltekinteni.

Azt veszi észre, ami egyébként láthatatlanul lappang a világban, de ami bizonyos pillanatokban mégis képes éreztetni a hatását. A véletlenszerűben fedezi fel a törvényszerűt, a pillanatnyiban a maradandót. Az elmúlóból bontja ki azt, ami soha nem múlik el.

Pályája kezdetétől ez jellemzi a festészetét. Képei: megannyi memento. Még pontosabban: memento mori. Igaz, képein elvétve találni konkrét, tematikus utalást a halálra…. … Fehér festészetét is a piramisok mélységes csendje hatja át. Döbbenetesen néma ez a festészet – mert a szituációk, amelyeket a hétköznapokból kiemel, térből és időből is ki lettek szakítva.

Nemcsak két évtizeddel ezelőtt, hanem most, a kör alakú festmények esetében is. A folyóparton heverő férfialak, a vízben anyja mellett úszkáló gyermek vagy a sziklára felkapaszkodott kislány: valamennyien saját örökkévalóságukba dermedtek bele… …

Memento mori: az európai művészet egyik nagy témája ez, a rómaiak óta. Fehér László ennek hagyományát folytatja; a halál témájával viaskodik, anélkül, hogy ennek bármilyen melodrámai vagy szentimentális felhangot adna.

Földényi F. László (részlet a kiállításhoz megjelenő katalógus előszavából)