A kényszer felmérése

2023. október 27. – november 24.
MegnyitóOpening: 2023. október 26. 18:00

Az elmúlt években traumák sorával találkoztam, s ez elemi erővel a múltam szobájába taszított. A szobából terem lett, a kialakult tér közepére fészket raktam. A terem berendezése és a falai között cikázó érzelmek megijesztettek, de egyre jobban kezelhetővé váltak. Hol összezsugorodtak, hol tágultak, végül már otthonosan éreztem magam ebben az álomszerű világban. A munka elkezdődött.

Összeállítottam egy válogatást azokból a fekete-fehér fotóimból, melyeket a szüleimről készítettem a nyolcvanas években. Ez a sorozat lett jelenlegi tevékenységem táptalaja. Installációk készültek személyes tárgyakból, plexielemekből, papírból, fából és gipszből.

Törzsoldatként tekintek munkáimra, melyek a lehető legpontosabban és legsűrűbben próbálják kifejezni az érzést, amely elindította az alkotás folyamatát. Ugyanakkor számomra is titkosak, megfoghatatlanok, akár a halak.

Képeim, installációim nem elemzések, inkább menekülést jelentenek egy végtelen térbe, ahol minden mozgásban van, az elemek már szelídek, segítőkészek. A levegőben – mert az is van ott – szeretet, vágy és empátia kering.

Játszom.

Védem magam a tudástól, mégis pontosan tudom.

Az összes részlet személyes, már minden fát ismerek, az erdő közös lett.

Fauszt Péter