A kép megmozdul: bennem változik a világ

2021. szeptember 23. – október 3.
MegnyitóOpening: 2021. szeptember 25. 16:30
KurátorCurator: Perenyei Monika

Jelen kiállításon A kép megmozdul című beszélgetésen résztvevő alkotók szerepelnek munkáikkal: festményekkel, fotófilmmel, videómunkával, zenei ritmusra pulzáló műhold felvételekkel.

A kiállítás koncepcióját a képek összeszerkesztésével és átalakításával a befogadóban történeteket, emlékeket, gondolatokat előidéző, vagyis időélményeket keltő alkotói eljárások alakították. A mozi népszerűségével a film a különféle művészeti ágak lehetőségeit magába olvasztó paradigmatikus képalkotó eljárássá vált; hatása alól nem vonhatjuk ki magunkat.

A digitális technológia világában létező kinematográfiai eszközrendszer, azonban nemcsak a képek bemozdítása irányába hat, hanem fordítva is: az állóképet újra helyzetbe hozó alkotói megoldások ugyanennyire szembetűnők. A képfolyamok megállítása és elemző átalakítása a néző élmény- és gondolatvilágának is nagyobb teret enged, a mozgókép diktátuma alól felszabadulva belső utazásra, elemző, tűnődő befogadásra hív.

A kiállítás képeit összekötő motívum a táj, a városi tér és az „én”, a külső világ és belső tereink, a percepció viszonya. E motívummal Italo Calvino Láthatatlan városok c. elbeszélését kívánjuk megidézni, amely Hámos, Pratschke és Mátrai alkotói pályáján több, mint inspirációs forrás, és a történetmesélő és a figyelmes befogadó közti kapcsolat modelljeként is értelmezhető.

A 10 napig megtekinthető kiállítás A kép megmozdul c. beszélgetés keretéül szolgál, még inkább ebbe a tárlatba illeszkedik ez a beszélgetés, amelyet több mint egy éve, még Révész László Lászlóval közösen kezdtünk el szervezni. Akkori megállapodásunk szerint a beszélgetésen ő maga nem lett volna jelen, munkássága képviseletét doktorandusz tanítványára, Czene Mártára bízta. A kiállítást az emlékének ajánljuk.

A kiállítás a Látkép 2021 Művészettörténeti Fesztivál részeként a Fuga Budapesti Építészeti Központtal együttműködésben valósul meg.