A kétely illata

2022. augusztus 13. – szeptember 2.
MegnyitóOpening: 2022. augusztus 12. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Fazakas Réka
KurátorCurator: Sebestyén Zoltán

Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Nagykáta-Erdőszőlő Nemzetközi Művésztelep zárókiállítása A kétely illata tematikára készült alkotásokat mutat be.

Mai világunkban sok a bizonytalanság. Szinte mindent meg lehet kérdőjelezni.  Manapság az emberek már semmiben sem bíznak. A KÉTELY, mint „lehetőség” a jelenlegi zavaros, pandémiás helyzetben hirtelen az ember egyik fontos alternatívájává vált. Így felmerült, hogy a híres francia filozófustól származó gondolatot („COGITO ERGO SUM”), egy kicsit tovább építve, ”átköltve” („DUBITO ERGO COGITO, ERGO SUM”), a KÉTELYT, a kételkedést tegyük a nemzetközi művésztelepünk koncepciójának fókuszába.

René Descartes gondolata a következő volt: „Elhatároztam, hogy felteszem: mindazok a dolgok, amelyek valaha is bejutottak elmémbe, nem igazabbak, mint álmaim csaló képei. De csakhamar láttam, hogy mialatt így mindent hamisnak akartam felfogni, szükségképp kellett, hogy én, aki ezt gondoltam, legyek valami. S mivel észrevettem, hogy ez az igazság: gondolkodom, tehát vagyok, olyan szilárd és olyan biztos, hogy a szkeptikusok legtúlzóbb feltevései sem képesek azt megingatni, azért úgy gondoltam, hogy aggály nélkül elfogadhatom a filozófia amaz első elvének, amelyet kerestem”.

Úgy gondoltuk rákérdezünk, hogy a ma embere hogyan határozza meg magát a mai világunkban, ahol szinte mindig akad valaki, aki mindig, mindent megkérdőjelez. Mert mit tapasztalunk a körülöttünk lévő világban?  Válságot, káoszt és sokszor az objektivitás hiányát. Így a kétely a gondolkodás egyik alapelemévé válhat, vagy már vált is. S ki tudja megmondani, hogy a végső következtetések, melyek a „kételkedve gondolkodóknál” felmerülnek, helyesek-e?

Kiállító művészek: Arkadiusz Ignaszak, Asri Sayrac, Bartus Ferenc, Besenyei Zsuzsanna, Bíró Botond, Bodnár László, Cservenka Edit, Dér Virág, Dóró Sándor, Gerlinde Thuma, Johanna Seidel, Ivo Weber, Kácser László, Lipták Ágnes, Nagy Árpád Pika, Nayg István, Németh Tamás, Orsós Bence, Palkó Tibor, Petrla Ferenc, Sebestyén Zoltán, Susanne Husemann, Szitás Bernadett, Taskovics Éva, Tomasz Wendland, Uta Heinecke, Varga József Zsolt, Wágner Edina, Zirczi Judit