A Magyar Plakátmagány Társaság kiállítása

2022. december 7. – 2023. január 8.
MegnyitóOpening: 2022. december 6. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Kozák Csaba

Pócs Péter a hazai és nemzetközi plakátművészet kiemelkedő alkotója, több mint egy évtizede nem volt önálló kiállítása Magyarországon. Igaz, a kétezres évek többségét külföldön töltötte, de munkássága egy pillanatra sem szakadt el az itthonitól.

Témái elsősorban az itteni viszonyokból erednek, konokul független szelleme, kritikai, groteszk megjelenítései már régen nem köti semmiféle csoportosuláshoz sem művészi, sem pedig politikai-társadalmi szempontból. Ennek jól érthető megfogalmazása, a sehova nem tartozás deklarációja a Magyar Plakátmagány Társaság megalapítása, melynek Pócs az egyedüli tagja. A plakátmagány szófordulat egyébként egy Pilinszky versből származik.

A rendkívül nagy életmű nagyon sokféle témájú munkát foglal magába, mégis, minden Pócs-plakát azonnal felismerhető. A Fészek Galéria falain az utolsó évtized több mint száz plakátja szerepel – kis méretben – és óriási változatosságban. A Herman-teremben pedig azok a munkák kapnak helyet, amelyek a maguk idejében „botrányt” és betiltást provokáltak.