A migrációról – Krumpliperspektíva

Az EU –ban forgalomban levő krumplifajták törvényi státusza és más történetek

2006. május 5. – június 4.
MegnyitóOpening: 2006. május 4. 18:00
KurátorCurator: Molnár Edit
Ĺsa Sonjasdotter munkájára egy indiai tanulmányút volt elementális hatással, mely során 2004-ben egy Navdanya nevű organikus gazdaságot látogatott meg, ahol a farmerek helyileg nemesített rizs, gabonafélék és bab fajták magját gyűjtik, nemesítik és terjesztik. Munkamódszerükkel a tradicionális önellátó gazdálkodás mintáját nyújtva nem használnak fel kemikáliákat és függetleníteni tudják a kisgazdaságokat a nagy agrártermelési regulációktól.

Sonjasdotter egyetlen termék, a burgonya termelésének, nemesítésének és piacra jutásának már-már obszesszív kutatásával foglalkozik. A Krumpliperspektíva című folyamat-projektjében a háztáji, ipari és organikus termelés közötti ellentmondásoktól a krumpli fogyasztásának kultúrtörténeti vonatkozásainak megidézésén keresztül érinti azokat a problematikus jelenségeket, amelyek az agrártermelés regulációi révén kisgazdaságok ellehetetlenüléséig és az egyén egyszerű kriminalizálhatóságáig vezethetnek.

http://www.potatoperspective.org

Az On Mobility című nemzetközi kiállítás-sorozat keretében.