A munkásosztály új hőse

2015. október 16. – november 13.
MegnyitóOpening: 2015. október 15. 20:00
A Telekom Electronic Beats Festival részeként bemutatjuk a munka definíciójával és a hozzá kapcsolódó kérdéskörrel foglalkozó kiállítás-sorozat első állomását.

A munkásosztály új hőse és az azt megalapozó kutatás a munka sokat vitatott és mindig aktuális témájával foglalkozik. A kiállítás és a hozzá kapcsolódó fanzine a prekariátus fogalmának tükrében vizsgálja a munka mai definícióját, valamint annak értelmezési sokrétűségét.

Az ezen értelmezési körökből sokszor még napjainkban is kiszorult és gyakran pejoratív jelzőkkel (‘naplopó’) illetett tevékenységek munka-definícióhoz kapcsolódó szubjektív értelmezésére teszünk kísérletet. A kreatívnak titulált, nem termék-fókuszált, mégis pénzkereseti funkcióval ellátott tevékenységek mennyiben befolyásolják a munka közvéleményben formálódó definícióját?

Kérdések/momentumok, melyek minket foglalkoztatnak:
• a fizetett tevékenység jelenti-e a kizárólagos munka definíciót?
• a társadalom nagyobb szegmense által képviselt munka definíciója mennyiben egyezik meg a kreatív iparban (kortárs képző- és iparművészet, reklámszakma, kortárs irodalom és zsurnalisztika stb.) dolgozók által képvisel munka-fogalommal?
• a rendszerváltás következtében egyre inkább valósággá váló kapitalizmus és a versenyszellem mennyiben formálta a közép-kelet európai munka-definíciót?
• a rendszerváltás után megjelenő új szakmák/betöltendő pozíciók és az ezeket első generációsként, sokszor képzetlenül betöltő figurák.
• eltűnő és újonnan felszínre kerülő szakmák és a hozzájuk kapcsolódó elvárások.
• A “fiatal kreatív” munkához fűződő viszonya.