A nők, akik fákat ültetnek

2023. április 15. – június 15.
MegnyitóOpening: 2023. április 14. 17:00

A művészetet, erdészetet és közösségépítést összekötő, “The Women Who Plant Trees” [A nők, akik fákat ültetnek] című kiállítás Christalena Hughmanick három hónapos kutatásának eredménye, melyet az Izlandi Erdészeti Egyesületnél végzett.

A projekt azon nőket teszi láthatóvá, akik részt vesznek Izland 1930-as évek óta zajló újrafásítási törekvéseiben, és egyúttal dokumentálja a nők és erdőik napi szintű kapcsolatát. A Youtube-on is elérhető digitális kiadvány, mely a projekt alappillére, a művész Eyjafjörður erdeiben, Akureyriben, Izland legnagyobb faiskolájában és a Skógræktarfélag-szigeteken folytatott beszélgetéseit rögzíti.

Hughmanick önálló kiállítása egy multiszenzoriális élmény keretében idézi fel a művész izlandi erdőkben töltött idejét. A művek között a természet hangjairól készült terepfelvételek, növényi festékkel színezett textíliák és a művész által 23 éve használt analóg fényképezőgéppel készült fotográfiák szerepelnek. Hughmanick minden anyagot az interjúk helyszíneiről gyűjtött, így a természetes textilfestéshez használt növényeket is.

A kiállítás címe Jean Giono francia író „Az ember, aki fákat ültetett” című írására utal. Az 1953-as novella egy pásztor hosszú erőfeszítéséről szól, melyben egy franciaországi kietlen völgyet egymaga sikerrel erdősített. Hughmanick archívum építő projektje amellett, hogy a nők által végzett erdőtelepítési törekvéseket emeli k, az erdőt mint a közösségépítés terét aktiválja kreatív alkotófolyamatain keresztül.