A te tested a tiéd

2021. június 5. – július 19.
MegnyitóOpening: 2021. június 4. 19:00
Wolfgang Tillmans fényképei aktívan beékelődnek a minket körülvevő valóság repedéseibe, halkságukkal, sebezhetőségükkel, intimitásukkal és közelségükkel hol kitöltik, hol tovább feszítik ezeket a réseket.

A Trafó Galériában megrendezésre kerülő kiállítás – mely egyben a művész első egyéni kiállítása Magyarországon – szintén egy ilyen résnek tekinthető. Résnek, ami teret ad a félelem nélküli emberi érintkezéseknek, a biztonság és szabadság pontszerű pillanatainak, és ahol a normának és az igazságnak nem csak egyetlen formája fogadható el. Tillmans megközelítése ilyen értelemben radikálisan nyitott és reményteljes.

Wolfgang Tillmans generációjának egyik legbefolyásosabb, iskolateremtő művésze. Egész eddigi pályafutása során megkérdőjelezte a képkészítés lehetőségeit és egy újfajta szubjektivitást hozott a fotográfiába. Az intimitást és a játékosságot társadalomkritikával párosítja, így kérdőjelezve meg a fennálló értékeket és hierarchiákat.

A különböző műfajokat, témákat, technikákat és kiállítási stratégiákat szintén mindenféle hierarchia nélküli integrálja művészetében. Korai képei óta, amelyek az AIDS-krízis és a berlini fal leomlása utáni időszak új társadalmi és kulturális berendezkedésével foglalkoznak, Tillmans mindig is erős politikai tudatossággal alakította praxisát és nyíltan foglalt állást bizonyos politikai témák kapcsán.

Az elmúlt években politikai elkötelezettsége túllépett a képkészítés gyakorlatán; a társadalmi aktivizmus és szolidaritás jegyében több kampányt kezdeményezett az általa 2017-ben létrehozott Between Bridges alapítvány szervezésében (többek között 2016-ban a Brexit ellen és az európai parlamenti választásokon való választói részvétel növelése érdekében). Az alapítvány a művészetek, az LMBT+ jogok és az antirasszizmus területén aktív.

Wolfgang Tillmans 1968-ban született a németországi Remscheidben. 1990 és 1992 között az angliai Bournemouth and Poole College of Art and Design hallgatója volt. 2000-ben ő volt az első fotográfus és az első nem brit művész, aki megkapta a londoni Tate által évente odaítélt Turner-díjat. 2009-ben munkásságát a Kulturpreis der Deutschen Gesellschaft für Photographie díjjal ismerték el. 2009-ben a Tate tanácsa, 2012-ben a berlini Akademie der Künste, 2013-ban pedig a londoni Royal Academy of Arts nevezte ki tagjává. Tillmans 2015-ben elnyerte a Hasselblad Foundation International Award in Photography díját, 2018-ban pedig a németországi Goslar város Kaiserring díját. 2017 óta a londoni Institute of Contemporary Art tanácsának tagja, 2019 óta a tanács vezetője.

Az 1990-es évek eleje óta számos rangos nemzetközi intézmény rendezett műveiből nagyszabású egyéni kiállítást. Művei olyan múzeumok gyűjteményében találhatóak meg, mint például a párizsi Centre Georges Pompidou; a londoni Tate; a New York-i The Metropolitan Museum of Art, a Solomon R. Guggenheim Museum, és a The Museum of Modern Art; a stockholmi Moderna Museet; a chicagói Art Institute of Chicago, és a Museum of Contemporary Art Chicago; a kölni Museum Ludwig; az oszakai The National Museum of Art; az amszterdami Stedelijk Museum; a Los Angeles-i Hammer Museum; a svájci Fondation Beyeler (Basel/Riehen); vagy a Washingtonban található Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.

>>> A kiállítás védettségi igazolvány bemutatását követően látogatható. A szociális távolság betartásának érdekében megnyitó beszédet ezúttal nem tartunk, a kiállítótérben pedig egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat. Esetleges várakozás esetén előre is köszönjük a türelmet! A várakozókat szeretettel várjuk egy pohár borra a Trafó tetőteraszán. Minden látogatót kérünk, hogy a kiállítótérben és a Trafó épületén belül viseljen maszkot.