A tér tükrei

2022. július 10. – augusztus 14.
MegnyitóOpening: 2022. július 9. 17:00

Bernát András és Peter de Thouars festőművészek négy évtizeddel ezelőtt ismerkedtek meg a Veszprém – Balaton régió egyik legnagyobb múlttal rendelkező művészeti alkotóhelyén, a tihanyi belső tó partján fekvő Somogyi József Művésztelepen.

A rendszerváltást megelőző évtizedben, hosszú éveken át tartó sikertelen próbálkozást követően a holland képzőművészeti felsőoktatás lehetőséget kapott magyarországi kapcsolatteremtésre. A Magyar Képzőművészeti Főiskola kezelésében lévő tihanyi művésztelep ideális helyszínnek bizonyult arra, hogy a két ország diákjai a Vasfüggöny mögött, a Balaton partján találkozzanak.

Gőgös Ferenc /1936 – 2011/ költő, festőművész 1956-ban hagyta el Budapestet. Az 1970-es évektől kezdődően, az Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem professzoraként jó kapcsolatot igyekezett megalapozni holland és magyar művészeti edukáció területén. Holland tanítványait a tihanyi művésztelepen ismertette össze Kokas Ignác /1926 – 2009/ festőművész növendékeivel. Bernát András és Peter de Thouars barátsága ekkor kezdődött és a mai napig meghatározó szerepet tölt be az művészek életében.

Az Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló Balaton Eye – AIR projekt segítségével a művészek 2022 és 2023 években visszatérnek a Balatonhoz és A tér tükrei projekt keretében, kiállításokon és workshopokon mutatják be a régióra reflektáló legújabb alkotásaikat.