Az emlékezés formái 2.

Ha a kanálból kifújja a szél a levest

2022. január 22. – február 20.
MegnyitóOpening: 2022. január 21. 13:00
KurátorCurator: Kovács Andrea
„Ha az ellenkező oldalról szeretném a szelet megfigyelni, akkor a szél mögé kellene állnom. Látnom kellene, hogy melyik ez eleje és melyik a háta. Hogy a visszájáról is megfigyelhessem. Mert ha valamit meg akarok ismerni, akkor mögé akarok látni. A fonákját is. Hogy értsem. De a szélnek nincs eredete. Nem tudok mögé nézni.”

Koronczi Endre képzőművész évek óta dolgozik a széllel, melyen keresztül a láthatatlant és az anyagtalant igyekszik megérteni és megjeleníteni. Filmkockákon, fotókon, rajzokon, beltéri és kültéri installációkon keresztül, a Ploubuter Park imaginált „lelőhelyein”.

Az m21 Galéria felkérésére, Az emlékezés formái c. kiállításra készült, a kint és a bent világát összekapcsoló, falakon átívelő, Ha a kanálból kifújja a szél a levest c. térspecifikus installáció a fóliatestet öltő és mozgásérzékelőkkel életre kelő szelet, mint időérzékelésünk egy lehetséges médiumát ragadja meg.

A látogatók az installáció terében saját megfigyeléseik és interakcióik által tapasztalhatják meg önnön jelenlétük időtlenségét. A szélrajzokon és videófelvételeken rögzített időnyomatok az elillanó pillanat örökkévalóságának, az itt és most – akkor és ott érzetének megragadására tesznek kísérletet.