Az illúzió szabadsága

2022. május 4. – május 13.
MegnyitóOpening: 2022. április 29. 17:00
MegnyitjaRemarks by: Kustra Dániel

Az illúzió tér. Megengedő fajta, szabad benne futni, sétálni, egy helyben állni. Csukott szemmel, hátrafelé, fél lábon. Szabad benne nézni, alkotni, úgy tenni mintha. Szabad hazudni, igazat mondani. Szabad.

Az illúzió tér, szigorú fajta. A határait látni nem szabad, megérteni a rendszerét nem szabad, definiálni őt nem szabad. A valósággal összekeverni nem szabad, sokáig benne lenni nem szabad. Elhinni nem szabad, de nem elhinni hülyeség.

Az illúzió szabad, az illúzió fogoly. Az illúzió szabadságot ad, az illúzió behatárol. Az illúzió köldökzsinór. Biztonság, bezártság, becsukott szem.

A Szabó Ádám osztály kiállítása két olyan fogalommal dolgozik, amik jelentésváltozásaik során elhasználódtak, a 21. századra kiüresedtek és lehetetlen nem klisékként használni őket. Szabadság, illúzió, látszat, valóság, igazság – csak idézőjelben, ironikus hangsúllyal mondjuk ki őket.

Újradefiniálásra nem vállalkozunk, a kiállított munkák vállaltan szubjektív reflexiók hétköznapi vagy nagyszabású illúzióinkra, illetve azok hiányára. A látás, befogadás problémáiról, képzőművészet és illúzió viszonyáról szólnak.

A művészet minden, ami megtévesztés: látszat, hazugság, fikció. A valóság territóriuma pedig minden, ami igazi, reális, illúziótól mentes. Vagy éppen fordítva? Az illúzió vágya a valóság megkettőzésének igénye. Vagy saját, független valóságot teremt? A művek által vizsgált kérdések mindig aktuális képzőművészeti dilemmákat vizsgálnak.

A kiállításon Szabó Ádám szobrászosztálya és a másodéves kurátorhallgatók közösen dolgoztak, munkájuk eredménye a MAMŰ-ben is látható vendégkönyv. Benne kérdésfelvetéseik és személyes élményeik olvashatóak a kiállítás szervezésével kapcsolatban, gondolatok a művész-, kurátoréletről, fikciók a kiállítás és a projekt jövőjéről.

Egy kiállítás legidőtállóbb tárgyi emléke talán egy vendégkönyvbe firkált mondat: “Itt jártunk.” Megpróbáljuk mi is egy vendégkönyvbe konzerválni egy kortárs képzőművészeti kiállítás megrendezésének élményét 2022-ből.

Garamvölgyi Virág

Kiállító művészek: Bajgal Dölgön, Bárdi Dominik, Bóka Krisztina, Burján Vanda, Körei Sándor, Majoros Lili Zsófia, Sarfenstein Ditta, Sipos Ábel Mihály, Sipos Lilla Judit, Szabó Hajnalka, Szeli Kamilla, Szentpéteri Zsuzsanna, Zsandár Zoé

Projektvezetők: Mélyi József művészettörténész, Szabó Ádám képzőművész