Az utazó művész

Magatartás a mozgás állapotában

2011. június 27. – július 16.
MegnyitóOpening: 2011. június 30. 19:00

A bázeli Artachment kezdeményezésére létrejött projekt célja, hogy párbeszédet generáljon és közvetítsen a különböző gazdasági és kulturális háttérrel rendelkező művészeti közegek között. Ennek érdekében új működési stratégiákat keres és egy fenntartható közös platformot kínál a művészeknek.

Az együttműködésben résztvevő városok eltérő gazdasági és politikai háttérrel rendelkeznek, azonban az elmúlt évtizedekben megnövekedett mobilitás és az új globális társadalmi hálózatok kialakulása eredményeként látszólag egész Európában hasonló életforma jött létre.

Az egyre intenzívebbé váló gazdasági és politikai kapcsolatok ellenére a művészeti szcénán belül továbbra is nagy eltérések figyelhetőek meg, mivel a történelmi és kulturális sajátosságok erőteljes hatást gyakorolnak az alkotói munka körülményeire és eredményeire.

A projekt keretében két bázeli, két bécsi és két budapesti művész alkot egy csoportot, akik közösen létrehoznak egy kiállítást. A három városban egyszerre dolgoznak a csoportok, a kiállítások pedig folyamatosan cserélődnek, amíg minden művész kiállított minden helyszínen.

A folyamatosan váltakozó helyszínek szembesítenek a helyi kiállítási gyakorlatokkal és módszerekkel, az intézményrendszer sajátos működésével, amelyeket a művészeknek figyelembe kell venni. Ezáltal lehetővé válik a helyi pozíciók újradefiniálása és a különböző helyi szcénák között mélyebb párbeszéd kialakulása.