Bizalom-grimasz

Akció-performansz-videóloop-objekt-installáció

2009. augusztus 15. – szeptember 20.
MegnyitóOpening: 2009. augusztus 28. 20:00
Szirtes János több mint egy évtizede videóképeket készít. Ezek a munkák a performance tevékenységéből erednek, sok esetben az élő produkciók háttér-anyagát szolgáltatják, szervesen beépülve az akciókba. Ezek többnyire a performer egyszemélyes akciói.

Legtöbb esetben fix állású kamera előtt zajlik a történet, ami önmagába csatolva végtelenített (loop) képet alkot. Más esetekben több szereplős a kompozíció, így lassan fejlődő élőképek jönnek létre. Videó munkáinak száma megközelíti a 100 darabot. A videóképek zömükben hangtalanok, de néhányuknak szöveges, vagy atmoszférikus hangzásuk van.

Jelen alkalommal Szirtes nyolc videóképet mutat be, installációs helyzetbe rendezve. A kiállítás terei félhomályosak, csak a termenkénti két videó kép működik és világítja meg a térbe installált egyszerű objektumokat.

Termenként egy-egy képnek van halk hangzása. A látogatók szabadon választhatják meg az időt és a sorrendet, ahogy az élőképeket megnézik, rájuk van bízva, hogy milyen összeállításban szerkesztik önmaguknak a ” filmet”, az “akciót”. A félhomályos térben, csak egy-egy álló, vagy lógatott installációt kell kikerülniük.