Dermedten

2008. július 26. – augusztus 31.
MegnyitóOpening: 2008. július 25. 17:00
MegnyitjaRemarks by: Szombathy Bálint
KurátorCurator: Bárdosi József
A 2007-ben 60. születésnapját ünneplő feLugossy László 17 éves kora óta foglalkozik képzőművészettel. A 60-as évek közepén ef Zámbó Istvánnal Kecskeméten egy klubot hoztak létre, ahol kiállításokat, irodalmi esteket, beatkoncerteket szerveztek és azokban közreműködőként fel is léptek. Ekkor született meg a 1968-tól 1977-ig rendezett szentendrei szabadtéri kiállítások ötlete is. Korai kecskeméti évei alatt Tóth Menyhért festészete volt rá nagy hatással.

A 70-es évek elejétől állít ki rendszeresen. A modern művészetről alkotott elképzeléseit ösztönös művészeti kifejezésekkel való kísérletezéssel tágította. A kollázs technika felhasználásával rajzol, fest, fotót applikál, videofilmet készít, emellett költői szövegeket is ír. Munkásságában szorosan összefonódik a képzőművészi kifejezés a költészettel, zenével és mindenféle kreatív tevékenységgel.

Kezdeti, kísérleti időszakában vált művészetalkotó tevékenységének legmeghatározóbb vonásává a szabad, természetes és spontán megnyilvánulás. Képi fantáziában, ötletekben oly gazdag, hogy munkásságát nem lehet egymástól elkülöníthető korszakokra osztani. A kelet-európai underground avantgarde tipikus képviselője, aki felfogásban, minőségben és megjelenési formában egyaránt új műtárgytípus megteremtésére törekszik.

Gyakran leegyszerűsített, neoprimitivista stílusban dolgozik, de a hagyományos műfaji kereteket átszakító művészeti kísérletein belül hangköltemények, happeningek, performance-ok, objektek, environment-ek is jelzik sokrétűségét. Dadaista művészelődeitől különbözve nem provokálni, inkább hatni kíván, amikor az élet láthatatlan dimenzióit teszi láthatóvá.