Egy nemzet születése

2012. november 21. – december 8.
MegnyitóOpening: 2012. november 20. 19:00

A Laborban Daya Cahen a 9-es számú moszkvai kadét iskolában készített filmjét és fényképeit mutatja be. Ez az iskola, egyedülállóan a világon, 11 és 17 év közötti lányokat képez ki arra, hogy miként váljanak orosz patriótákká és ideális orosz nőkké. Lányokat látunk, ahogy frizurájukat készítik, főznek, vasalnak, masíroznak, és ahogy megtanulnak fegyvert használni.

Mialatt a lányok a Nagy Oroszországot dicsőítő dalokat éneklik, nem lehet nem észrevenni a katonai indoktrináció és az ártatlan fiatalság ellentmondásosságait. A film mellett Cahen egy olyan fotó-portré sorozatot is bemutat, amelyben a szereplők érzékeny lányos megjelenésének esztétikáját állítja szembe az azzal egy időben érzékelhető katonás jelenlétükkel.

Az Egy nemzet születése fontos dokumentum, amely bemutatja, hogy a putyini Oroszország miként terjeszti a heroizmus és a nacionalizmus ideológiáját. Érzékeny, de ugyanakkor átütő módon beszél Cahen egy ország jövőjéről, ahol (újra) fiatal nőket soroznak be, azért, hogy szolgálják a közösséget.

A kiállítást Claudia Küssel kurátor kezdeményezte, és a FOTODOK, a Labor, valamint a Lumen Fotóművészeti Alapítvány együttműködésének eredménye.