Éjfény és virágbirodalom

2022. december 2. – december 30.
MegnyitóOpening: 2022. december 1. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Készman József
Virágbirodalom IV., 2022; olaj, vászon, 127,5×202,5 cm

Baranyai Levente festőművész nagyméretű vásznain madártávlatból, manipulált légifelvételek felhasználásával jelenít meg táj- és városrészleteket. Festményei a vaskosan, több rétegben felvitt olajfestéktől, és az így létrejövő izgalmas térhatásoknak köszönhetően, valamint a pasztózus absztrakt színfoltok révén drámai hatást keltenek.

Művei egyrészt a vizuális médiumok ismeretelméletére és esztétikájára vonatkozó kérdéseket vetnek fel, miközben a kompozíciók a valóságból indulnak ki, és a közeliben széteső festéktextúrák – a megfelelő távolságból személve a képet – egy reális látvánnyá állnak össze. A festői bravúron, a vastagon felvitt színrétegeken és a magasból elénk táruló különleges perspektívákon túl, a képek mélyebb jelentésrétegeket hordoznak, Baranyai szociológiai és filozófiai üzeneteket fogalmaz meg, reflektálva saját korára és társadalmára, a világban zajló eseményekre.

A Hegyvidék Galériában a festőművész két legújabb festményciklusa kerül bemutatásra. Éjfény című sorozatában az ember által épített, és az évszázadokon át egyre bővülő és terjeszkedő metropliszok világát eleveníti meg, ahogy az éjszakában felvillanó fényeik csillagrendszerként ragyognak az űrből, illetve galaxisként uralkodnak a távoli csillagként pislákoló kistelepülések felett, felvetve a fényszennyezés kérdéskörét. Virágbirodalom című sorozatában pedig a történelmünk során lezajló világbirodalmi törekvések, gyarmatosítások, háborúk és pusztítások ellenpontjaként a béke, a nyugalom iránti, valamint a tudás tiszteletére és az emberi szeretetre irányuló vágy fogalmazódik meg.