Első forma

2006. május 6. – május 6.
MegnyitóOpening: 2006. május 6. 19:00
Forma 1 -az egyik legnagyobb iparág, az autóipar fejlesztő környezete. Az autógyártás és kereskedelem multinacionális érdekeltség, a fogyasztói társadalom álszükségletei közül talán a leginkább környezetromboló. Az autó birtoklása (személyautó) társadalmi követelmény, a helyváltoztatás privát tere, az otthon biztonságát és megszokottságát kölcsönzi az utazónak, a luxushajléktalannak.

Ellenben a szociális hajléktalan lecsúszva a társadalmi kapcsolatrendszer legkiszolgáltatottabb rétegébe, kénytelen lemondani a privát teréről, kiszorul a nyilvános közlekedési térbe, és leginkább mozdulatlanságra van kárhoztatva. A privát tér utáni olthatatlan vágy (eltűnni a nyilvános térből), a hajléktalanoknál a bádogvárosok kunyhóiban ölt testet, amiket a társadalom peremére szorulva, annak hulladékából építenek.

A sebesség megjelenése a formaképzésben (Paul Virillo: Az eltűnés esztétikája) elsősorban azokon a gyors mozgást lehetővé tevő szerkezeteken (testeken) érvényesül, melyek segítségével az ember helyet változtat. Az áramvonalas sportautó formai specifikumainak megvalósítása a hajléktalanok hulladékokat felhasználó recycling technikájával társadalmunk egyik alapvető paradoxonát célozza meg.

(El-Hassan Róza és Sugár János meghívására a “Csernovici Ausztria” projekt keretében.)