Factum

2021. július 29. – szeptember 3.
MegnyitóOpening: 2021. július 28. 18:00
Az acb Galéria Esterházy Marcell harmadik önálló kiállítását mutatja be a galéria szervezésében.

A művész első, 2013-as vesd össze (vö.) című bemutatkozásakor az Esterházyra jellemző tematikus jegyek, például a nagyobb történeti kontextusban, vagy személyes kötődéseken és emlékeken keresztül vizsgált családtörténet állt a középpontban.

Az acb Attachmentben 2017-ben megrendezett Farkasvakság művei ennél is radikálisabb módon, az emlékezés és a múltfeldolgozás még privátabb jelenségéből, a gyász élményéből táplálkoztak.

A Factum című kiállítás Esterházy elmúlt időszakban keletkezett alkotásaiból válogat, amelyek ezúttal sokkal inkább köthetők általános politikai és médiaelméleti kérdésekhez, úgy mint a valóság hozzáférhetőségének és a képi reprezentációk megbízhatóságának kríziséhez.

A kommunikációval, a közléssel és a tényszerűség bizonytalanságával foglalkozó alkotásokban (amelyek a 2015-ben a Capa Központban megeendezett Jelentés című kiállítás műveiben is fontos szerephez jutottak már) újraköszönnek az Esterházy gyakorlatára jellemző technikai és mediális eljárásmódok, így az újrajátszás, a talált képek kisajátításának gesztusa, az életművön is átvonuló kéz-szimbolika, vagy éppen olyan történelmi források és tárgyak megidézése, mint az első optikai telegráf-készülék.