Fénykalligráfiák 1981

2011. november 23. – 1970. január 24.
MegnyitóOpening: 2011. november 22. 18:00
Kevesen emlékeznek arra,hogy a Toldi mozi pincéjében Reha György kitalált és évekig működtetett egy fotógalériát. 30 éve 1981-ben itt, a Toldi Fotógalériában nyílt meg egy kiállítás, mely a Fénykalligráfiák címet kapta.

A fotó bizonyos helyzetekben tökéletesebben képes leírni a mozgást, az elmozdulást mint a film. A sötétben állványra helyezett kamera, mint memóriatár funkcionál, a fényforrás minden pillanatban belegravírozza helyét a fényérzékeny anyagba, a nagatívba; az expozíció után megjelenik az a mozgáspálya, melyet a szem nem képes összerakni, ebben a formájában soha nem lát.

A Fénykalligráfiák 24 darabja négy építészhallgató fénysketchekből készített tanulmánya. A második sorozat 1982-ben készült ugyanott, ahol Toldis anyag, a BME Bercsényi Kollégium termében.

Papírmaszkokkal, geometrizált hasábokkal öltöztetett férfialakok tablói ezek. Egy meghatározatlan, időtlen színpadkép szereplői, a későbbiekben Szalai Tibor által markánsan a Brettschneider Architekturában folytatott képi világ előzménye.

Kotsis István- színészet
Salamin Ferenc- színészet
+ Szalai Tibor- színészet
Vincze László- fotó, színészet