Folyamatok 2 : Valós kép

2009. március 21. – május 22.
MegnyitóOpening: 2009. március 20. 19:00
KurátorokCurators: Eike, Kozma Zsolt
A Folyamatok kiállítássorozatban művészvideókat mutatunk be, ahol a narratíva helyett inkább a vizuális folyamatra kerül a hangsúly. A képi változás hol látványosan, hol kevésbé szembetunően megy végbe és az ismétlődés által ritmussá alakul. Képpé válik a falon. Itt a videó nem történeteket mesél el, hanem mozgó állapotokat mutat meg.

A három magyar és három külföldi résztvevő munkáin „valós” képeket, helyzeteket lehet látni, amelyek a környezetükből kiemelve (Szacsva y, Révész), a forgatás hatására (Kisseleva), egymás mellé állítva (Stracke), vagy mesterséges felépítésük révén (Aggtelek, Koronczi) saját életüket kezdik élni, műtárggyá válnak.

A képzőművészeti mozgóképek tartalmi és formai különbségei egyúttal a bemutatás módját is meghatározzák. Éppen ezért nem mindegy, hogy videókat moziban látunk, egy installáció részeként, vagy mint képeket a térben.

Bizonyos mértékben megfelelnek ennek a felosztásnak a lehetséges tartalmi-formai struktúrák: a narratív, melyben jelentősége van a videó elejének és végének; a figuratív vagy absztrakt képek, melyek környezetükkel összefüggésben működnek, és a jelenségek megfigyelése, (figuratív vagy elvont formában) a médiumon, tehát az elektronikus téren belül.

(Eike: Softmanipulations)