Fotó-performansz 69

Horváth Károly és Köő Adrien kiállítása

2022. szeptember 2. – szeptember 23.
MegnyitóOpening: 2022. szeptember 1. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Bergendy Péter

Közel két éve, filmes munkában ismerhettem meg Köő Adrien fotográfust. Meglepett a kortárs képzőművészet iránti lelkesedése, és tájékozottsága. Beszélgetéseink során apránként alakult ki bennünk az elképzelés egy közös munkáról, melynek eredménye ez a kiállítás.

Műterem látogatásokkal kezdődött. Olyan művészekhez jelentkeztünk be, akiknek munkássága mindkettőnkhöz közel áll, akikkel nekem személy szerint már a korábbiakban sikeres munkakapcsolatom volt, és néhányukat talán barátomnak is nevezhetek. Ezen alkalmakkor Adrien sok, inspiráló fotót készített róluk, együttlétünkről, műteremi környezetükről.

Ezt követően került sor a performanszok megvalósítására. Az illusztrálás mellőzésével, színészi eszközökkel, szubjektív megközelítésben próbáltam ábrázolni e képzőművészek személyiségét, és művészetük sajátos esszenciáját. Elgondolásunkban személyükhöz köthetően, megjelentek egyes színházi irányzatok, stílusok és műfajok jellemzői is, így lett a megvalósítás olykor groteszk, máskor lírai vagy abszurd. Egyes jeleneteket Ambrus Asma, Jakab Krisztián és Kovács Lili partneri közreműködésével játszottuk el.

Az előadások fényképezésére, közönség jelenlétét mellőzve, csak a kamerának játszva, hol stúdióban, máskor színházban, vagy szabadtéren került sor.

E jelenetekről készült fotó-performanszok alkotják a tárlat gerincét, kiegészülve portréfotókkal, és ihlető képzőművész barátaink egy-egy alkotásával.

Kiállításunk egy nagyszerű közös játék eredménye. Melynek anyaga egy fotós, egy színész-kurátor, és kilenc kiváló képzőművész: Bukta Imre, ef Zámbó István, Gaál József, Jovián György, Király Gábor, Mata Attila, Szotyory László, Vojnich Erzsébet és El Kazovszkij baráti együttműködéséből születhetett meg. Róluk szól, általam és rólam, őáltaluk.

Horváth Károly performer-kurátor