Főtt béka

2023. november 19. – 2024. január 14.
MegnyitóOpening: 2023. november 18. 15:00
KurátorCurator: Sarah Searson

A “Főtt béka” c. kiállítás a valóság és a képzelet közötti határokat járja be a művészet eszköztárával, mely a látogatóban kérdéseket, gondolatokat vagy akár tetteket mozdíthat meg.

A kiállítás két olyan művészt, Szabó Esztert (Magyarország) és Aideen Barryt (Írország), mutat be, akiknek munkáiban közös a humor ereje és a fanyar szemszög, amelyből az emberi állapotokra és a mindennapi élet dzsungelére tekintenek.

A kiállítás rajzokat, festményeket, videókat, animációkat és installációkat vonultat fel. A cím a forrásban lévő béka mítoszából merít ihletet. Úgy tartják, hogy a fokozatosan felmelegedő vízbe helyezett béka nem érzékeli a veszélyt, és végül elpusztul, amikor a víz eléri a forráspontot. A művészeket ez a jelenkori életünk metaforájaként érdekli.

Barry és Szabó a tehetetlenség, a tétlenség, a klausztrofóbia és az iszonyat érzeteivel játszanak. A közösen összeválogatott művek az életet alakító fokozatos és gyakran észrevétlen változásokat, a személyes szabadság tereinek beszűkülését; a diszfunkcionalitás és a bizonytalanság gondolatait vizsgálják.

Az ügyes trükkökkel és vizuális fikciókkal operáló művek a mítosz mögött rejlő valódi lényeget leplezik le: vagyis, hogy a béka valójában sosem forr meg, hanem kiugrik a szabadságba.

Aideen Barry gondolatébresztő installációi és multimédiás műalkotásai megkérdőjelezik a valóságról alkotott képünket. Aprólékos kézügyességével és hétköznapi tárgyak felhasználásával olyan bonyolult narratívákat épít, amelyek elmossák a határokat az ismerős és a szürreális között. Barry munkái arra késztetnek, hogy megkérdőjelezzük saját alkalmazkodó képességünk és a társadalmi normák passzív elfogadásának lehetséges következményeit.

Szabó Eszter kifejező művei és animációs installációi az emberi állapot mélyreható feltárását kínálják. Lényegre törő vonalhasználata, a technológia alkalmazása, az installáció és az animáció költőien sűrített egyvelege finom részletekkel foglalkozik. Láthatatlan, de mégis ismerős jelenségeket jár körül a személyes tapasztalatok és a társadalmi jelenségek között navigálva.