Fuga 10 – Breuer, Hervé, Zalotay, Szalai, Zalka

2019. október 8. – november 4.
MegnyitóOpening: 2019. október 7. 17:30
Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepeljük a Fuga alapításának 10. évfordulóját. Kapcsolódó kiállítások:

Visszatérő formák Breuer Marcell építészetében – válogatott művek a Syracuse University Breuer Marcell Digitális Archívumából a Fuga Breuer Marcel termében. Kurátorok: Fehérvári Zoltán, Nagy Bálint, megtekinthető: 2019. október 7 – október 23.

Metamorfózis. Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotókiállítása – kiállítás a Fuga Hervé termében.
Kurátorok: Judith Hervé, Gebauer Imola.

Átlényegíteni az anyagot, lendületbe hozni az elemeket, a zene ritmusára rendezni a világ bármely elemét. Lucien Hervé (1910-2007) és Rodolf Hervé (1957-2000), apa és fia fotográfiái.

Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció – Zalotay Elemér ziegelriedi otthonának részleges rekonstrukciója
Kurátor: Nagy Elemér. Mmegtekinthető: 2019. október 7 – október 28.

Szalai Tibor: Brettschneider architektúrák
Kurátor: Szabó Anna Julianna

Szalai Tibor (1958-1998) számára a 80-as évek közepétől készített nagyméretű, szoborszerű, architektonikus részletekkel is építkező papírinstallációi hozták meg a nemzetközi elismerést. 1985 és 1998 között számos rangos külföldi (Bécs, Amszterdam, Velence, Stockholm, Graz, Ulm, Bréma, Sydney, Varsó, Zágráb) kiállításon vett részt ilyen, a helyszínen épített papírinstallációval.

A BSCH-architektúra, a papírinstalláció, papírszobor Szalai legeredetibb műtípusa lett, egyazon téma ismételt feldolgozása, amelyben a kortársak és az utókor az invenciót, a monumentális és mégis törékeny építményt, és nem utolsósorban a helyszíni megvalósítást, a rögtönzést csodálták. Papírinstallációinak közös, tragikus sorsa, hogy szinte teljesen elpusztultak. Ez az oka, hogy kiállításunkon nem az eredeti műveket, hanem a kiállításairól önmaga által fotózott és tablókba rendezett dokumentációkat (valamint a felnagyított fotók nyomatait) mutatjuk be. A néhány fennmaradt elem, töredék mellett egyetlen ép objektje, a Magyar Nemzeti Galéria megrendelésére MDF-lapból készített plasztikája (BSCH Architektúra, 1995).

10 éves a Fuga – Ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből