Gyűjtemény

2009. május 22. – augusztus 20.
MegnyitóOpening: 2009. május 21. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Bretus Imre
KurátorCurator: Török Adrienn
Az “utópia” kifejezés két görög szó, a “nem” (ou) és “föld / hely” (toposz) egyesítésébol származik, a jelentése “seholsem” vagy “sehol-hely”. A szót úgy alkották meg, hogy az eutopia (annyit tesz: jó hely) szóra is hasonlítson.

Az eredeti kontextusban a szó mindkét jelentéstartalommal bírt. A kifejezés Morus Tamástól (Thomas More) származik, aki 1515-16-ban, flandriai követsége alkalmával írta meg Utópia című korszakalkotó művét, mely egy új paradigmát hozott létre az államelméleti gondolkodásban. Az utópikus gondolkodásmód megjelenését Morus Tamás munkájától számíthatjuk, olyannyira, hogy ezen alkotásról kapta az egész ideális társadalomról való gondolkodásmód, valamint az ezt a paradigmát képviselő és megjelenítő irodalmi, illetve politikatudományi műfaj az összefoglaló elnevezését.

Jelen kiállítás címe: gyűjtemény, kollekció, mely szavak már magukban hordozzák a jelentést- különféle tárgyak, jelenségek felhalmozása. Ha már gyűjtünk, archiválnunk, rendszereznünk is kell a gyűjteményt, majd elraktározni, tárolni, bemutatni vagy feldolgozni.

Eike utopisztikus képeket, jeleneteket gyűjt, archivál, majd analizálja a film valóságát alkotó struktúrákat. Összesen negyvenhárom, korunk emblematikus filmjéből válogat, rendszerez, strukturál. Az idő lineáris menete megszűnik, amit a művész orvosi precizitással újrafogalmaz.

Mintha egy boszorkánykonyhában egy csoda készülődne, valami új, valami ismeretlen, de ott az a deja vous érzés, hogy ő bizton tudja, jó úton halad – vele haladunk mi is – és ez a világ, az ő világa, nemcsak az áhított elvágyódás “seholsem” helye, hanem magával visz bennünket is, hogy társai legyünk a hosszú úton és “valamihelyet” találjunk vele, általa.

Török Adrienn