Hamis vallomás

2013. november 15. – december 15.
MegnyitóOpening: 2013. november 14. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Soharóza
A Hamis vallomás című kiállítás témája az 1883-ban zajlott tiszaeszlári per, amely szorosan összefonódott a modern magyarországi antiszemitizmus születésével és később fontos eleme lett a szélsőjobboldal történelemképének és a rá épülő nemzeti mártirológiának.

A Hangos hely című fotósorozat Solymosi Eszter, a Tiszaeszláron eltűnt lány mai, szélsőjobboldali kultuszát és a neki állított sírt dokumentálja. A Csendes hely 1 üres állapotában mutatja meg az egykori tárgyalótermet, a Csendes hely 2 a betonfallal körbevett, jeltelenül hagyott tiszaeszlári zsidó temetőt.

A kiállítás központi darabjai, a Hamis vallomás (a Verzió egy verziója) és a Hamis vallomás (3. verzió) Erdély Miklós klasszikus filmjének átiratán keresztül dolgozzák fel a per történetének egyik kulcsjelenetét. A két videón egy-egy kórus és a szólisták előadásában, két különböző változatban látjuk, amint Scharf Móricnak, a fiatal zsidó fiúnak betanítják a később többször elismételt vallomást.

A kiállításon bemutatott fotók, videók és objektek az egyéni és a közösségi emlékezetet és identitást, az elsajátítás pszichológiai és kulturális folyamatait, az antiszemita tanúság és a nemzeti mártirológia sajáttá tételét vizsgálják.

A kiállítás megnyitóján elhangzik a Hamis vallomás (3. verzió) című kórus-performansz a Soharóza előadásában. Kórusvezető: Halas Dóra. Szólisták: Bernáth Atom Tamás, Meszerics András, Jankó Dániel.

A kiállítás keretében megrendezésre kerülő beszélgetések és előadások:

November 28.
Kende Tamás, Kövér György, Stipta István: Vérvád-perek a modern korban – A tiszaeszlári per társadalom- és jogtörténeti vonatkozásai

December 5.
Gwen Jones, Kékesi Zoltán: Újratermelés – A tiszaeszlári per szélsőjobboldali recepciója 1989 után

December 12.
Véri Dániel: A Sakter-polkától az Egészséges Fejbőrig – A tiszaeszlári vérvád zenei szubkultúrái Németh Hajnal, Kékesi Zoltán: Hamis vallomás – verziók és opciók

December 15.
Fischer Iván: Vörös Tehén – Az operáról készült felvétel vetítése