Henitől és Mártitól szeretettel

2010. december 7. – december 20.
MegnyitóOpening: 2010. december 6. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Sebők Zoltán
Két fiatal médiaművész, Szira Henrietta és Rácz Márta közel kétszáz különböző témájú, saját üzenetükkel és rajzaikkal ellátott könyvet ajándékoz az érdeklődőknek. Minden üzenet személyre szabott, azonban nem a küldők határozzák meg, hogy kihez szól, hanem a címzettek választhatják ki azt, amelyiket a sajátjuknak érzik.

Az ajándékát mindenki személyesen a művészektől veheti át három alkalommal a Józsefvárosi Galériában rendezett karácsonyi vásár keretében.

Az első alkalommal az “ajándék” vendég Sebok Zoltán esszéíró, akivel a két művész az ajándékozás filozófiájáról beszélget december 6-án, 18:00 órától.

Az akció idopontjai:
2010. december 6., hétfő, 16:00 órától
2010. december 13., hétfő, 16:00-18:00
2010. december 20., hétfő, 16:00-18:00

“Az emberek hajlamosak spirituális jelként értelmezi és magukra érvényesnek tartani általános üzeneteket, amelyek így személyessé, személyre szabottakká válnak. A könyv itt csupán az üzenet hordozójaként szerepel. Nem a médium (vagyis a könyv) az üzenet (McLuhan), és nem is a könyvben szereplő gondolatok, hanem a könyvbe mint anyagi hordozóba írt sorok. Azzá lesz a könyv, ami a festőnek a vászon (ami, ha közelebbről nézzük, önmagában is izgalmas, információkkal teli felület), vagy a színésznek az üres színpad.

Az ajándékozás, mint tudjuk, soha nem önzetlen gesztus, viszonzást vár érte minden ajándékozó (Marcel Mauss). Mi csupán egy közös fotót kérünk cserébe minden könyvért.”

Szira Henrietta