Herczeg Klára díj

2009. december 9. – december 22.
MegnyitóOpening: 2009. december 8. 19:00
MegnyitjákRemarks by: Beöthy Balázs, Rácz Márta


2009-ben a Herczeg Klára díj senior fokozatára Mélyi József tett ajánlásokat, akit az FKSE vezetősége kért fel erre a feladatra. Mélyi József ajánlásaiból a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány kuratóriuma feLugossy Lászlót választotta a Herczeg Klára díj senior fokozatára. A díj junior fokozatát az FKSE vezetősége 2009-ben Szörényi Beatrixnak adományozta.

A Herczeg Klára-Díj története:

Az 1997. augusztus 6-án elhunyt szobrászművész végrendeletében, a Fiatal Képzőművészek Alapítványt az örökség részesévé tette, a pályakezdő művészek támogatásának szándékával. Az Alapítvány Kuratóriuma úgy döntött, hogy egy – az örökséghagyóról elnevezett – díjat alapít, amelyet minden évben az FKSE vezetősége által kiválasztott képzőművész kap majd meg – ami a díj junior fokozatát adja.

Herczeg Klára mindig fontosnak tartotta az idős és fiatal generációk egymáshoz való közeledését. Ezért a hagyaték kezelője (Dr. Székely Ádámné Dr. Szűcs Ildikó) úgy döntött, hogy a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületre (mint a pályakezdő képzőművészeket képviselő szervezetre) testálja át azt a megtisztelő feladatot, hogy a Herczeg Klára-díj senoir fokozatát gondozza.