Indíték Tématéka

fanzinebemutató és kiállítás

2013. október 15. – október 20.
MegnyitóOpening: 2013. október 14. 18:30

Természet és kultúra szembenálló összekapcsolódása a nyugati gondolkodás egyik legfontosabb témája. Miközben az elmúlt évszázadok városfejlődése száműzte a természet legkülönfélébb megnyilvánulásait nagyvárosainkból, a természetes környezet nem tűnt el: lesben áll, és minden adandó alkalommal átveszi a hatalmat elhanyagolt területeinken és kulturális formáinkon, de a segítségünkre is siet, ha kiutakat keresünk.

A kortárs város üzletet csinál a kiútkeresésből: a szemétből épített, növényekkel beültetett mesterséges dombok vagy Sao Paolo égszínre festett falai mind a természet képével próbálják álcázni a természet kizsákmányolásának folyamatát vagy az egyenlőtlen társadalmat fenntartó határokat.

A természet ugyanakkor különböző értelmekben kisajátítható politikai érvként is jelen van az életünkben: miközben a fővárosba vándorlás gyakran a kétségbeesett vágyak megvalósulásának ígérete, a társadalmi szerepek is elképzelt és konstruált „természetes” karakterek mentén kerülnek kiosztásra. És mintha a természet ereje döntené hanyatlásba civilizációnk vívmányait is, legfejlettebb államformáinkat, és koptatná el ennek jeleit.

A természet más területeken is analógia marad gondolkodásunkban: a növények permakulturális együttélése megtermékenyíti a társadalmi rendről való gondolkodásunkat, a városi gyümölcslelőhelyek feltárása pedig mintát ad az önfenntartó életmód kísérleteihez.

Paradox módon, a természet akkor tér vissza a legnagyobb erővel, amikor a leginkább próbálunk megfeledkezni róla. Magunkba fordulva, a környezet zajait kizárva kezdjük meghallani testünk hangjait, és kezdjük érezni, ahogy a testünkbe nyomódnak környezetünk terhei.

Polyák Levente


Alpern Bernadett, http://bernadettalpern.tumblr.com/
Bartha Máté, http://nonrelevant.tumblr.com/
Ember Sári, http://www.embersari.com/
Flohr Zsuzsi, http://www.zsuzsiflohr.com/
Halász Dániel, http://www.danielhalasz.com/
Hódi Csilla, http://pinkreiter.blogspot.hu/
Illés Zsófia Szonja, http://zsofiasonia.tumblr.com/, collectiveplant.tumblr.com
Klima Gábor, http://gaborklima.tumblr.com/, gaborklima.com
Molnár Ágnes Éva, http://www.agnesevamolnar.com/
Páll Tamás, http://viskovic-pall.com/
Viskovic Jelena, http://viskovic-pall.com/
a fanzineban közreműködtek még: Gellér Judit, Hakkel Márton, Nebojša Jovanović, Pacsika Márton, Polyák Levente, Sógor Ákos, Udvarhelyi Éva Tessza
workshop szervező, fanzine szerkesztő: Szemző Zsófia http://zsofiaszemzo.com/