Innen

Kiállítás az Innen archívumából

2011. szeptember 9. – október 2.
MegnyitóOpening: 2011. szeptember 8. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Roskó Gábor
Kiállítás egy kiadó anyagaiból – az Innen kiadó archívumából. A fiatal szerkesztő, Aaron Fabian által egy mederbe terelt képek és szövegek most első ízben jelennek meg önálló kiállítás formájában.

Aaron már évek óta készít zine-ket, azaz fekete-fehér, fénymásolt, egy-egy művész munkáit bemutató kiadványokat. (Tényleg) kevés példányszám. Nyomtatás. Fekete-fehér visszafogottság.

Egy sor szokásos ingertípust és módot lép át, hagy ki az élményből. És hoz helyébe valami sokkal személyesebbet.

Ez a módszer megy tovább a Zug magazin készítésében is: ez utóbbi már színes, több alkotó munkáit hozza egymás mellé – műfajából adódóan is eggyel komolyabb, mint a zine-k.

De még így is egészen más művészet-befogadási élményt ad, mint a fényes papírra nyomtatott, nagyszabású, komoly művészeti folyóiratok. Elveszi azt a súlyt, azt a gyakran nem-hasznos fennköltség-érzést, amely azoknak nem egyszer sajátja.

A nem-hasznos, azaz a dolgok valódi mivoltát sokszor eltakaró gesztust iktatja ki. Az a jóleső érzésünk támad az Innen kiadványait lapozgatva, hogy ezeket a képeket halandó emberek készítették. Nincs köztük és köztünk mesterségesen teremtett távolság.

A művészeti megnyilvánulásokban rejlő játékosság, mulandóság, esendőség – és így a közvetlenül megélt élvezhetőség lép előtérbe. Az “ez az enyém is” jóleső érzése.

Hogy a külföldön már igazán, itthon még csak kevéssé ismert kiadó tevékenysége közelebbről is szemügyre vehető legyen, kiállítási formát ölt a Bálint Ház falain.

Somogyi Zsófia