Jeruzsálem-Csillaghegy

Videóinstalláció az Ablak-projekt keretében a volt Videospace Galéria kirakatában

2012. május 10. – május 30.
MegnyitóOpening: 2012. május 9. 19:00
A viaszosvászon videóinstallációkban általában egy közönséges, hétköznapi anyagot: viaszosvásznat, utazózsákokat vagy éppen műanyag tányéralátéteket építek össze saját munkáimmal. A bennük szereplő jelenetek egészen más jelentést kapnak ebben a műanyag keretben, mintha kiemelve, csak filmként vagy fotóként néznénk őket. A hol ironikus, hol játékos keret eleve sugall egy újfajta értelmezést a képeknek, kiegyenlítve, finomítva vagy éppen erősítve azok hangulatát.

Régóta gyűjtök és használok giccses műanyagtárgyakat munkáimban, szeretem őket kontrasztként használni, valamilyen nem-hétköznapi szituációval szembesíteni őket. Nemcsak a könnyedség vagy a humor kedvéért, hanem a minket körülvevő környezet szimbólumaiként is. Gyakran ilyen giccses térben lakunk, intézzük bevásárlásainkat vagy szórakozunk, ezek a tárgyak vesznek minket körül a mindennapokban, miközben ugyanezekben a szituációkban ennél sokkal érzelmesebb vagy drámaibb helyzeteknek, pillanatoknak is tanúi vagyunk. Ez a fajta keveredés jellemző városlakó környezetünkre vagy amikor az interneten, a tévében kapcsolgatunk az egyes oldalak, programok; értelmes és érzelmes, giccses és ízléses reklámok és cikkek között.

A fotósorozatban és a videókban olyan töredékek, pillanatképek láthatóak, amelyeket több éve tartó utazásaim során készítettem: magánéleti és köztereken látott vagy éppen kilesett pillanatképek közül választottam. Gyakran ellentétre épülő ellentétes hangulatú jeleneteket ütköztetek bennük, amelyek az installáció dekoratív elemével egészülnek ki.

Szigethy Anna