Katalógus

2023. május 6. – szeptember 10.
MegnyitóOpening: 2023. május 5. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Passuth Krisztina
11x50x70, 1980

 

A Szent István Király Múzeum kiállításán a műveiben a képzőművészet és fotográfia határmezsgyéjét átlépő Halas István az elmúlt négy évtizedben készült emblematikus fotóit, fotóciklusait, valamint legújabb felvételeit mutatja be. A tárlaton számos olyan régebbi mű is megtekinthető, amely korábban nem szerepelt kiállításon, először most lesz látható a közönség számára.

A Katalógus egy tágabb projekt része, amelyben a művész maga és mások számára rendszerezi, értelmezi, bemutatja és kutathatóvá teszi az elmúlt 40 évben elkészült munkái értékesnek vélt darabjait. Az eddig publikált és kiállított művei hátterében több száz nagyítás, print, több ezer negatív és több százezer digitális felvétel áll. Művészi pályáját két részre osztja, az analóg és a digitális technika helycseréje a fényképezésben. A kétféle technika különböző megközelítést igényel mind a feldolgozás, mind a bemutatás szempontjából.

Harminc éve, 1993-ban a művésznek ugyanebben a kiállítótérben nyílt egyéni kiállítása. Most a Katalógus projekt teremt lehetőséget egy „életmű” kiállítás anyagválogatására.