Magyar szürrealizmus

2019. május 26. – szeptember 15.
MegnyitóOpening: 2019. május 25. 15:00
KurátorokCurators: Eged Dalma, Gulyás Gábor
Ötven évvel ezelőtt oszlatta fel magát a párizsi szürrealista csoport. A kerek évforduló jó lehetőséget biztosít arra, hogy számot vessünk a szürrealizmus magyar képzőművészeti hagyományával. Miképpen volt jelen ez az irányzat a hazai művészeti életben? Mi az, ami mindebből nemzetközi perspektívában is jelentős teljesítményként értékelhető?

A hazai művészettörténet-írás előszeretettel aposztrofál jelentős alkotókat “besorolhatatlan”-ként. A XX. századi nyugati vizuális kultúrát meghatározó avantgárd törekvések többsége a jelenlegi művészettörténeti kánon szerint nem jelent meg markánsan a magyar művészetben. A kiállítás ambíciója, hogy ezt a felfogást egy meghatározó ponton revideálja. A tárlat bemutatja, hogy bár Magyarországon nem szerveződött önálló szürrealista-csoport, az irányzat nem pusztán létezett a magyar képzőművészetben, de érdemben hozzá is járult a szürrealizmus nemzetközi sikeréhez.

A kiállítás két olyan festménnyel indul, amelyet az irányzat meghatározó teoretikusa, André Breton is a magyar szürrealizmus fontos előzményének tartott: Csontváry Kosztka Tivadar Tengerparti sétalovaglás és Gulácsy Lajos Az ópiumszívó álma című képe sok mindent megelőlegez a következő fél évszázad magyar művészetéből.

A tárlat nem kronológiai rendben épül fel, de a kiállított művek keletkezési ideje a szürrealizmus két nagy (az 1924-1944, majd az 1945-1969 közötti) franciaországi korszakára esik. A Ferenczy Múzeum egészét betöltő, nagyszabású kiállításon olyan művekkel is találkozhat a látogató, amelyek az elmúlt fél évszázadban sehol nem voltak kiállítva.

Kiállított művészek: Ámos Imre . Anna Margit . Bálint Endre . Bán Béla . Barta Lajos . Beöthy István . Böhm Lipót . Brassai . Csernus Tibor . Csontváry Kosztka Tivadar . Farkas István . Fekete Nagy Béla . Forgács Hahn Erzsébet . Gadányi Jenő . Gulácsy Lajos . Gyarmathy Tihamér . Hajdu Etienne . Hantai Simon . Jakovits József . Kallós Pál . Kandó Gyula . Kolozsváry Zsigmond . Korniss Dezső . Lantos Ferenc . Lossonczy Tamás . Major János . Marosán Gyula . Martinszky János . Marton Ervin . Martyn Ferenc . Nemes Endre . Henri Nouveau . Ország Lili . Pán Imre . Peterdi Gábor . Prinner Anton . Reigl Judit . Román György . Rozsda Endre . Sikuta Gusztáv . Szabó József . Szántó Piroska . Szenes Árpád . Szóbel Géza . Vajda Júlia . Vajda Lajos . Vilt Tibor . Zemplényi Magda