Magyarország tiéd lehet

alternatív országimázs rekonstrukció 1984-bôl, háttérdokumentumokkal

2001. október 28. – december 7.
MegnyitóOpening: 2001. október 27. 16:00

A 80-as évek művészetében az internethez hasonló szabad világhálót a „mail art” jelentette. A mail art – más „art-okkal” szemben – nem volt sem médium, sem irányzat, hanem inkább a kaotikus, véletlenszerű, szabad mozgásra nyitott, interaktív felület, melyet – elvben – csak a postai kötöttségek szabályoztak.

A „MAGYARORSZÁG A TIÉD LEHET! / Nemzetközi Magyarország” anyagot Galántai György eredetileg a „Commonpress” mail art magazin „Magyarország számának” szánta és csak a Fiatal Művészek Klubja váratlan felkérésére, véletlenül vált kiállítássá. Orwell évében, a „legvidámabb barakk” korszakában, a 46 magyar és 8 ország 58 művészének művéből kirajzolódó kép nem felelt meg az aktuális országimázsnak, ezért a zsűri – szakmai okokra hivatkozva – az utolsó pillanatban betiltotta.

Az elmúlt években a Történeti Hivatal archívumából előkerültek azok a III/III-as dokumentumok, melyek részletes leírását és korabeli „értelmezését/értékelését” adják az 1984-es kiállításon bemutatott műveknek és a megnyitó eseményeinek. E dokumentumokat a kutatók először – egy tanulmányi kiállítás keretében – az Artpool P60-ban láthatták 2000 áprilisában.

A Centrális Galéria kiállításán a szélesebb közönség számára is együtt láthatók az eredeti művek, a megnyitón készült korabeli fotó és videódokumentumok, az eseményről „tudósító” besúgó jelentése, valamint az 1989-es rekonstrukció dokumentumai az 1984-es „országimázs” kontextusában.

http://www.artpool.hu/Commonpress51/

Az Artpool Művészetkutató Központ és a Nyílt Társadalom Archívum közös kiállítása