Nehezen olvasható művek

2022. február 4. – március 4.
MegnyitóOpening: 2022. február 3. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Salamon Júlia
A Nehezen olvasható művek című sorozat Jonathan Swift Gulliverjének egy részletén alapul. Ekkor Gulliver meglátogatja a Lagadói Akadémiát, ahol az akadémikusok azt javasolják, hogy egészségünk védelmében kerüljük a beszédet, mert az feleslegesen terheli a tüdőt.

Mivel a szavak úgyis dolgokat jelentenek, inkább mutogassuk magukat a tárgyakat egymásnak eszmecseréink során. A szöveg szavait tárgyakként használom, hiszen a háromdimenziós betűláncok, a szavak maguk is dolgok, azaz tárgyak.

A sorozat darabjai olyan szókupacok, melyek a szóképek bonyolult szövedékéből állnak össze, így aztán az egyes szavak alig-alig felismerhetőek. A szöveg-szobrok 3D-nyomtatással készülnek, és hosszú kísérletezés eredményei, ez nem csupán a tervezői munkára, hanem a kivitelezésre is igaz.

Rám általában jellemző, hogy sok munka- és precizitás-igényes dolgot csinálok, ez a folyamat viszont épp a metaforikussága miatt vonzó nekem. Az egész folyamat a mesterséges és a fizikai világ ütköztetésén alapul, melyben az egzakt algoritmusok jobbára tehetetlenek a fizikai valóság esetlegességeivel szemben.

A GépKépek című sorozat tusrajzai 3d nyomtató és csőtoll segítségével készülnek. A nyomtató fejére rögzített tollhegy térbeli szöveg-domborművek készítésének útját járja be, azzal a különbséggel, hogy sosem emelkedik a magasba, mindvégig a papír síkjában marad.

Az eredmény a nyomtatás teljes mozgássorozatát rögzíti, azokkal a kényszerű útvonalakkal együtt, melyek az egyik befejezett domborműdarabról a következő nyomtatandó részlethez vezetnek, elkerülve a már elkészülteket. Ebből adódóan minden egyes kép egyetlen nagyon hosszú vonalból áll, mely sokszor áthalad saját magán, így hozva létre a tónuskülönbségeket.

Szegedy-Maszák Zoltán