NFT

2022. december 3. – december 23.
MegnyitóOpening: 2022. december 2. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Boros Lilla

A Non Fungible Token (NFT) a crypto valuták megjelenésével egyidejűleg keletkezett, amikor Mike Winkelmann (beeple) 2021-ben Everydays: the First 5000 Days című munkája 69 millió dollárért került kalapács alá a Christie’s márciusi aukcióján, akkor indult meg a lavina. Winkelmann egyből a harmadik élő legdrágább művésszé vált. Az eddig névtelen NFT, amivel például akár CryptoPunks 24×24 pixeles kis figurákat is lehet vásárolni, ezek után megkezdte ámokfutását, felkavarva a művészeti szcénát.

Az NFT lehetőséget adott a digitális művészet értékesítésre, így akár tekinthetünk rá úgy, mint a 21 század könyvnyomtatására, amivel most nem a Bibliát, de például a Nyamnyam cat-et akárki a világon megveheti. Ezek után bárki, bármennyi példányban létrehozhatja és értékesítheti saját digitális művét, úgy hogy a vásárló egyediség utáni és birtoklási vágyát kitudja elégíteni. Ez a jelenség felidézheti bennünk a híres Banán esetét is, amellyel tulajdonképpen nem a műtárgyat, hanem csak annak birtoklását vehette meg a vásárló, ugyanis banánból bármikor vehet újat és pótolhatja azt, ha elrohadna.

A kiállított művek fizikai és virtuális valóságban léteznek, az alkotóktól egy-egy NFT és kézzelfogható eredeti alkotás látható. Kétségkívül a 21 század vesszőparipája a virtuális valóság, a digitális világban létező műalkotások megjelenése nem meglepő tehát. Fontos kérdéseket vet fel, hogy a tapasztalt valóságunk miként is létezik, megszokott fizikai valóságunk 100 év múlva mennyire fog avíttnak tűnni? Akár az akadémikus művészeti képzés a mai szemmel nézve.

Folyamatos változásban élünk mely talán most gyorsabb, mint valaha. 10 év alatt válik elavulttá az akkori csúcs technológia és pár év alatt megváltoztathatja életünket egy eszköz, mint az okostelefon, ami nélkül már alapvető tevékenységeink válhatnak megoldhatatlanná egy az okos eszközök világában szocializálódott generáció szemszögéből nézve. Jelenlétünk az online világban annyira fontos, hogy aki ezt kiiktatja, már-már olyan mintha egy önkéntes remete életre adná a fejét.

Kiállító művészek: Barabási-Albert László, Borsi Flóra, Csízik Balázs, Janosov Milán, KristofLab