Öt lépés

2022. november 4. – október 25.
MegnyitóOpening: 2022. október 3. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Schneller János

A 37 Galéria Vilim Kati /Kati Vilim/ New Yorkban élő magyar képzőművész legújabb munkáit mutatja be. A művész a geometrikus absztrakció vizuális nyelvezetével hozza létre alkotásait.

Ezeket a festményeket non objektívnak vagy non figuratívnak is nevezhetjük a szakmai terminológiával, ami arra utal, hogy a kompozíció képi világa nem tartalmaz utalást a tárgyi világ realisztikus leképezésre, vagyis Vilim Kati alkotásai egy kontextus nélküli, nem kézzelfogható, vagy szemmel látható valóságban gyökereznek.

Hogyan válik ez a narratívájából nélkülöző vizuális világ relevánssá a mai szemlélő számára?

A művészt kifejezetten érdekli, hogy hogyan befolyásolja az emberi percepció, a kulturális környezetünk és neveltetésünk a biológiai adottságainkkal párosítva azt, hogy mit látunk és gondolunk valóságnak.

Bár a technológia által erősen befolyásolt korban élünk, a művész festményei – talán épp ezért – tradicionális eszközöket használva hoz létre új vizuális tartalmakat.

Érzékenyen kezelt színvilága a szürkékkel alkot feszültséggel telt kontrasztot, ami mégis meditálásra vagy szemlélődésre invitál.