Pantokrátor Pankrátor

kortárs vs. ikonográfia

2010. július 8. – július 26.
MegnyitóOpening: 2010. július 7. 19:00
KurátorokCurators: Farkas Zsófia, Szalai Borbála
A kiállítás egy kísérlet a művészettörténet résztudományának, az ikonográfiának újragondolására, illetve az ehhez kapcsolódó kérdések felvetésére. A műtárgyak tartalmának meghatározásával és értelmezésével foglalkozó tudományt kiemeljük száraz történeti közegéből, és áthelyezzük a Holdudvar Galériába, ahol fiatal művészek alkotásai között keressük mai helyét.

A kiállított műveken ikonográfiai alaptípusok jelennek meg, a formai kódokhoz kapcsolható bibliai-, és művészettörténeti utalások egy régi és új aspektussal tágítják, vagy szűkítik a művek értelmezési horizontját. Így lesz képregényhősökből Dávid és Góliát, Darth Vaderből vagy Transformersből Apokalipszis lovasa, csónakázó kisfiúból Noé, vagy lenyíló feju kiscsibéből a Szentlélek kiáradása.

A művek ironikus volta azt is hangsúlyozza, hogy a formai kódok nem feltétlenül járnak együtt a hozzájuk kapcsolt tartalommal. A művészettörténet módszertárába tartozó bibliográfiai hivatkozások és ikonográfiai párhuzamok most a kiállítás aktív szereplőivé válnak, egy-egy képtípus kapcsán a látogató akár rövid kutatásba is kezdhet a galéria terében elhelyezett lexikonok segítségével.

A művek megfejtésére szolgáló könyvek látszólag pontos és megbízható kalauzként szolgálnak, kérdés azonban, hogy használható-e, és használandó-e ez a módszer a kiállított alkotások – vagy tágabb értelemben – a kortárs művészet kapcsán.

A kiállítás célja nem a válaszok megtalálása, hanem hogy teret adjon az ikonográfia és a kortárs művészet találkozásának.