Polarizmus

Az Ivan and the Parazol és a Modem kísérletező tárlata

2022. június 26. – július 17.
MegnyitóOpening: 2022. június 25. 16:00

A Polarizmus Don Tamás kurátor és az Ivan and the Parazol zenekar közös kurátori összekapcsolódásából születő összművészeti kiállítás. A tárlaton szereplő alkotók – Kolos Ádám filmes rendezőasszisztens, Lőrinczy Lia dokumentumfilm rendező, Bedécs Lola operatőr, Kocsi Olga képzőművész – mindannyian a szocialista időszak hagyatékát vizsgálják és egy-egy új művel reagálnak a kiállítás központi témájára.

A Polarizmus egy kísérleti összművészeti projekt, amely egy közös gondolkodás első fázisa, megvalósulása. Egyfelől az Ivan & Parazol megalakulása óta keresi az olyan együttműködéseket, ahol a különböző művészeti ágakat házasítva tudnak létrehozni műfajokon átívelő, izgalmas produktumokat. Volt filmes, képzőművészeti projektjük, dolgoztak különböző művészekkel kiállításokon és novellás köteten is.

Másfelől a Modem kurátorának, Don Tamásnak alapvető munkamódszere más művészeti- és tudományágak bevonása a kiállításaiba. Ide sorolhatóak a Modem tereiben az elmúlt években megvalósuló kiállításai, amelyeken pszichológusokkal, történészekkel, irodalmárokkal, zenészekkel dolgozott. A Modemen keresztül lehetőséget kapott a zenekar és a kurátor a párbeszédre és az együttműködésre

A Polarizmus egy nem létező szó, ami egyrészt tekinthető tekinthető a polarizáció (szemben álló csoportok, vélemények ellentétet) és a pluralizmus (Eltérő vélemények létjogosultságát megengedő irányzat) szavak összeolvasztásának. Illetve annak a megállapításnak, hogy a társadalmunk olyan mértékben nem tud közös nevezőre jutni szinte semmiben, hogy ez már egy áramlatként, “izmusként” is értelmezhető.

A kiindulópontot az Ivan & Parazol által felvett szám adja, amelyet egy, a teret markánsan meghatározó installáció egészít ki. E köré szerveződnek a két filmes és egy képzőművész által létrehozott videóinstallációk, valamint három kortárs táncos koreográfiája, amelyek szintén erre az alkalomra készülnek.