Sansz

2022. április 2. – április 15.
MegnyitóOpening: 2022. április 1. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Nagy Zopán
KurátorCurator: Nayg István

A kiállítás címe többféle értelmezési lehetőséget kínál, amennyiben különböző szótári alakjait vesszük alapul. Jelentése: alkalmi, véletlen, lehetőség, kockázat, esély valamely cél elérésére.
A Sansz azt a reményt, vágyat, óhajt fejezi ki, hogy valamely cselekedetünknek vagy a jelenben, vagy a jövőben pozitív eredménye lesz.

A sansz persze magába foglalhatja azt is, ha elmulasztunk, vagy éppen nem tudunk élni egy adott lehetőséggel. Feltehetjük a kérdést, mennyiben múlik rajtunk, vagy a külső körülményeken, ha elhalasztunk egy esélyt vagy lehetőséget, melynek lehetnek akár végzetes következményei is.

A sansz tehát életünk minden pillanatában jelen lévő fogalom, még akkor is, ha ennek sokszor nem vagyunk tudatában, és ott áll mindenki előtt, mind az egyén mind a társadalom, az egész emberi civilizáció előtt, rajtunk is múlik, hogy tudunk-e élni vele.

Kiállító művészek: Nadya Bertaux, Dóró Sándor, Verog Jessica (Véronique George), Jean-Jacques Lapoirie, Danielle Loisel, Nagy Árpád Pika, Nayg István, Sebestyén Zoltán, Henri Alain Segalen, Taskovics Éva