Simsay Ildikó-emlékkiállítás

2022. szeptember 15. – november 6.
MegnyitóOpening: 2022. szeptember 14. 17:00
MegnyitjaRemarks by: Szemadám György

 

Simsay Ildikó azzal, hogy 55 évesen elment közülünk, s hogy művészbarátainak szűkebb köre, a Folyamat Társaság saját kiállításaként az ő retrospektívjét megrendezte a Vigadó Galériában, művészettörténeti ténnyé vált. Kérdésünk: melyik művészet történetében? Mert jóllehet voltak kiállításai külföldön (Hamburgban, Bécsben, Königstein im Taunusban, Fuldóban, Deufringenben, Mühlheimben, Stuttgartban), az utóbbi negyedszázad egyetemes művészeti főáramaival nem látszik érintkezni munkássága. Hazai kiállításainak dokumentumaiban visszalapozva pedig egy ismeretlen magyar művészettörténetre bukkanunk, talán még az 50-es évek csak barátok által ismert, »asztalfióknak« festett, s azután – a »felgyorsult események« következtében – ott is maradt műveinek megíratlan történeténél is ismeretlenebbre, ami azonban legendássá nem válhatott.

Keserü Katalin

Simsay Ildikó Budapesten született. 1966-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola murális festő szakán. Mesterei Z. Gács György, Ridovics László voltak. 1965–70 között nyaranta egy-egy hónapot a Paksi Művésztelepen töltött, ahol Gábor Jenő és Gyarmathy Tihamér festőművészek segítették festői világának kialakítását.

1980-tól aktív résztvevője volt a hazai művészeti közéletnek: titkára volt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festő Szakosztályának; vezetőségi tagja volt a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetségének; 1994-től elnöke volt a MAOE Segélyezési Bizottsága Képzőművészeti Tagozatának; 1991-ben megalapította a Folyamat Társaságot, melynek betegségéig elnöke volt; vezetőségi tagja volt a Magyar Festők Társaságának; tagja volt a Magyar Vízfestők Társaságának és a VudAK-nak.

1966-tól vett részt kiállításokon, csoportos megjelenések mellett (Ernst Múzeum, Budapest Galéria, Műcsarnok, München) voltak egyéni tárlatai Budapesten, vidéken és külföldön is (Hamburg, Bécs). Művészetét számos díjjal jutalmazták Hatvanban, Szolnokon és Hódmezővásárhelyen. Képei több gyűjteményben is megtalálhatóak: a Damjanich János Múzeumban Szolnokon, a Kecskeméti Képtárban, Dunaszerdahelyen, a kaposvári Rippl-Rónai József Múzeumban, a győri Xantus János Múzeumban és a Szombathelyi Képtárban.