Tavaszi Tárlat

A dunaújvárosi képző-és iparművészek kiállítása

2022. március 26. – április 29.
MegnyitóOpening: 2022. március 25. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Nyulasi Zsolt

Kiállító művészek:
Balla Attila, Baráth Adél, Csóka László, Éri Jenő, Farkas Éva Mária, Feltóti Sándor, Fischer József, Gombos István, Horváth Helga, Horváth Tibor, Ifj. Koffán Károly, Ihász János, Kalácska Gábor, Kaszás Tamás, Kelemen Marián Éva, Kosztolányi György, Kurucz Zsófia, Lipics Vilmos, Martinkó Márk, Melkovics Tamás, Móder Rezső, Nemes Ferenc, Palotás József, Páhi Péter, Páhi-Fekete Noémi, Pók Tímea, Rácz Attila Cicero, Rohonczi István, Sárvári Regina, Simon Tamás, Szundi Gábor, Tábori Csaba, Vachter János, Várnai Ágnes, Várnai Gyula

Díjazottak:
Horváth Tibor – Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Fődíja
Martinkó Márk – Kortárs Művészeti Intézet Különdíja

A javaslatot tevő szakértő bizottság tagjai:Dr. Petrányi Zsolt művészettörténész, Izinger Katalin művészettörténész és Sárai Vanda műkritikus.

A szakmai zsűri tagjai a díjazotton kívül kiemelkedőnek találta:
Kaszás Tamás, Melkovics Tamás, Martinkó Márk, Móder Rezső, Remzsőné Farkas Éva, Rohonczi István, Sárvári Regina, Tábori Csaba, Várnai Ágnes és Várnai Gyula beadott munkáit is.

A Kortárs Művészeti Intézet szakmai vezetése figyelemre méltónak találta továbbá Palotás József kiállított műveit. 

Dunaújváros arculatát markánsan meghatározza a vizuális kultúra: az egyedülálló szocreál építészeti, képző- és iparművészeti emlékek, a sok-sok kortárs köztéri alkotás, a Duna-parton található különleges, a Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozionon született műveket felsorakoztató Szoborpark és természetesen a Kortárs Művészeti Intézet időszaki kiállításai. De ugyanilyen meghatározó az itt élő, vagy ma is a városhoz kötődő, számarányában is jelentős képző- és iparművészek tevékenysége – többek között ez az, ami évtizedek óta jelentős szerepet kap a kortárs vizuális művészet népszerűsítésében, a város és a kistérség kulturális életének alakításában.

E dunaújvárosi képző- és iparművészek életében különös jelentőséggel bír az a kétévente megrendezésre kerülő seregszemle, melyen együtt mutathatják be legfrissebb alkotásaikat, tájékoztathatják a vizuális kultúra iránt érdeklődőket arról, hogy hol áll ma az országosan is elismert „dunaújvárosi művészet” – milyen irányt vett az elmúlt két évben a már „befutott” alkotók munkássága, és kik az újonnan érkező, feltörekvő generáció tagjai. De ezek a tárlatok nem csak a kiállítók, a szűkebb értelemben vett szakmában tevékenykedők és a kortárs művészet rajongói számára szolgálhatnak fontos információkkal, hanem minden, a település iránt elkötelezett polgár részére is, hiszen nincs más, ami ennyire átfogó képet nyújtana Dunaújváros művészetvilágának aktuális helyzetéről, a fentebb említett arculat folyamatban lévő és várható változásairól.