Ünnepnapok nincsennek (1981)

2022. január 14. – március 31.
MegnyitóOpening: 2022. január 13. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Szkárosi Endre


10 éve halt meg Bernáth/y Sándor. A kiállításon egy 1981-ben készült 6 részes, egyenként 180×120 cm-es festményekből álló sorozatát mutatjuk be, amelynek címe: Ünnepnapok nincsennek.

1980-81-ben egymást követték a Bizottság koncertjei az olyan alternatív szórakozóhelyeken, mint a Műszaki Egyetem E-klubja, a szegedi jATE klub, a Belvárosi Ifjúsági Ház, a Fiatal Művészek Klubja és a Kassák Művelődési Ház. Ekkorra már a magyar zenei új hullám egyik alapzenekarává lett a Bizottság, olyan new wave együttesekkel léptek fel, mint az Európa Kiadó, URH, Vágtázó Halottkémek, Neurotic vagy a legkeményebb punkot játszó CPG.

Ekkoriban festette meg Bernáth/y 6 részes Ünnepnapok nincsennek című sorozatát, mellyel privát életének egy hetébe (hétfőtől szombatig) engedett bepillantást. A csupán egy színnel (barnával) megfestett képek alapja egy-egy családi fotó ebből a korszakból, így a művek kordokumentumok is.

A megfestett fotókra új rétegként Bernáth/y aktuális gondolatait vitte föl: „Nem érek rá. A két fiam üti egymást, az anyjuk dühös, rám mérges. Mi bajuk lehet egymással, a kicsi még beszélni sem tud. Ki vannak bukva. >Legalább pénzt keresnél…< A zenekart letiltották, hivatalos indoklás nincs. Hazudoznak. Vissza kellene állítani a törvényes cenzúrát! oda a sok fáradságos munka”.

E részletből is kiderül, hogy a Bizottságból ekkorra már ügy lett. A problémák a popzenészek és politikusok háromnapos tatai tanácskozásán kulminálódtak 1981 márciusában. Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes beszédében külön kitért a zenekarra, és kijelentette, hogy Bizottság néven nem létezhet együttes:

„Kérem szépen, még megmondom, hogy mi a francnak, már bocsánatot kérek, olyan neveket adni együtteseknek, hogy orgazmus. Vagy magyarázzák meg nekem, hogy miért adnak egy együttesnek olyan nevet, hogy URH. […] Aszongya, hogy Bizottság. Hát persze, hogy meg lehet magyarázni, de ha nekem egy óráig magyarázzák, akkor is megmaradok amellett a normális emberi reflexió mellett, amelyik ezt az elnevezést összeköti azzal, amivel nagyon is összeköthető. […] Ahol ilyen elhangzik, hivatalos szerv által rendezett rendezvényen, magánúton, művelődési otthonban, bárhol, a működési engedélyt bevonjuk”.

Túl sok foganatja nem lett Tóth Dezső 1981-es tatai szavainak, ezután is sorra kapták a koncertmeghívásokat, a rajongók minden nézőteret megtöltöttek. A siker csúcsán Bernáth/y távozott az együttesből.

Zombori Mónika