Valamilyen ellenzék

2016. március 11. – május 1.
MegnyitóOpening: 2016. március 10. 18:30
MegnyitjaRemarks by: Timár Katalin
Axel Braun Valamilyen ellenzék c. művészeti kutatási projektje a bős-nagymarosi vízlépcső ellentmondásokkal teli történetét vizsgálja. Az összetett történet számos aspektusa közül a kiállítás a Közép- és Kelet-Európa egyik első környezetvédő kezdeményezéseként létrejött Duna Kör tevékenységét követi nyomon.

A multimédiás installáció Csillag Ádám és a Fekete Doboz 1980 és ’90-es években készült dokumentumfilmjeire épül, valamint archívumokban és magángyűjteményekben talált videó- és fotó-felvételek és dokumentumok alapján mutatja be a hatóságokkal sikeresen szembenálló civil mozgalom történetét, mint a magyar rendszerváltás egyik fontos momentumát.

A kiállítás ugyanakkor rámutat arra is, hogy az antropocén korszakban (azaz az emberi tevékenység uralta földtörténeti korszakunkban) milyen bonyolult viták és folyamatok jellemzik környezetünk fejlődését. Az aktivisták és szemtanúk bevonásával feldolgozott történelmi dokumentumok és a művész saját táj-reprezentációi segítségével térképezhetjük fel a nagy technológiai és infrastrukturális projektek körüli ellentmondásokat.

A kiállítás egyben a reflexió és a véleménycsere terepeként is funkcionál: előadásokkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel járul a globális fenntartható fejlődésről, az európai integrációról valamint a közép-kelet-európai antidemokratikus tendenciákról folyó vitákhoz.

A Valamilyen ellenzék a Towards an Understanding of Anthropocene Landscapes [Az antropocén táj megértése felé] című hosszú távú projekt része: a művész 2011 óta gyűjti az esettanulmányokat különféle ellentmondásos infrastruktúra beruházásokról Európában, illetve a világ más részein. Vizuális kutatásait egy antológia-szerű művészkönyvben fogja publikálni.