Vasra verve

2023. március 17. – április 14.
MegnyitóOpening: 2023. március 16. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Szabó T. Anna
KurátorCurator: Nagy T. Katalin
Mask of Shame – fotóperformansz-sorozat (részlet, Maszk IX.)
 
Rabóczky Judit Rita legújabb szobrai büsztök testek nélkül, maszkok fejek nélkül. Talált fémhulladékokból, háztartásban használt vastárgyakból, okafogyott szerszámarzenálból hegesztett vasszobrok. A hét harcos büsztje a nagyravágyó, öntelt parancsnoki magatartást, a tizenhat maszk gyarló, emberi tulajdonságokat jelképeznek.
 
A fogókból, csapdákból, késekből, láncokból konstruált fejkalodák az XVI. században elterjedt szégyenmaszkok leszármazottjai, melyeket kisebb bűnök elkövetőinek kellett hordania, a viselőiket pedig gyakran pellengérre is állítottak.
 
A Vasra verve című kiállítás különös szobrai húsbavágó kérdéseket feszegetnek, groteszk képet festve a mit sem változó emberi természetről. A büsztök és maszkok természetesen kitalált alakok, mindennemű egyezésük a mai valósággal csupán a véletlen műve.
 
A maszkokhoz kapcsolódik egy fotóperformansz-sorozat, melyen a vaskalodák élő fejekre kerültek. A művész barátokat, ismerősöket kért fel, hogy öltsék magukra a „szégyenteljes” maszkokat. A fotókat Hamarits Zsolt készítette.