Warum male ich?

2022. július 1. – július 29.
MegnyitóOpening: 2022. június 30. 18:00

Az acb Galéria kiállítása Tót Endre (1937, Sümeg) mind ez idáig ismeretlen, a nyolcvanas évek vad festészetének hatását magán viselő sorozatából mutat be művészettörténeti különlegességnek számító válogatást.

Tót 1982 és 1985 között teljes titokban készült festményei – amelyekhez egyetlen kétoldalas festmény tanúsága szerint még 1986-ban is készített kapcsolódó alkotást – majdnem negyven éven át feküdtek összetekerve a művész kölni pincéjében.

A százhárom  ̶  egy vászonkép kivételével papírra, sőt, gyakran annak mindkét oldalára készült  ̶  festmény és a velük körülbelül egy időben született több száz rajz, pecsétmunka 2021-ben került Budapestre. Bemutatásuk a hetvenes években a nemzetközi konceptuális művészet elismert alkotójává vált Tót életművét, pályáját, kreatív szellemiségét új optikába helyezi.

A kiállításhoz kapcsolódóan jelenik meg az acb ResearchLab legújabb kiadványa Balázs Kata és Heszky András szerkesztésében. A gazdagon illusztrált kötetben a szerkesztők Tót Endrével készült interjúja mellett Fehér Dávid és Hegyi Loránd a művész frissen felfedezett sorozatával foglalkozó tanulmányai olvashatóak.