A kiállítások láthatatlan története

határidődeadline: 2009. március 15.

A KIÁLLÍTÁSOK LÁTHATATLAN TÖRTÉNETE
(Invisible History of Exhibitions) nemzetközi szimpózium

2009. május 21-22, Budapest
tranzit.hu – artalways.org projekt

FELHÍVÁS

A tranzit.hu A kiállítások láthatatlan története címmel szimpóziumot szervez, melynek célja, hogy hozzájáruljon az utóbbi 50 év kelet-európai kiállítástörténetének egy közös tudásalapra és diskurzusra épülő feldolgozásához. A szimpózium az Art always has its consequences című, hosszú távú nemzetközi együttműködés keretében jön létre, mely olyan, többnyire figyelmen kívül hagyott műfajokat és tevékenységeket vizsgál, mint a művészszöveg vagy a konceptuális design, azzal a szándékkal, hogy az utóbbi évtizedek kelet-európai művészettörténetét új szempontok bevonásával gondoljuk újra és helyezzük el a nemzetközi kortárs művészeti diskurzus kontextusában.

A kiállítást a művészi és kurátori munka médiumaként értelmezzük, így a kiállítástörténet a művészettörténettel párhuzamos narratívát hoz létre, melynek fordulópontjai nem feltétlen egyeznek a művészettörténetével. AZ 1945 és 1989 közötti kelet-európai progresszív kezdeményezések ugyanakkor nehezen illeszthetők be a kiállítástörténet már kialakult nemzetközi szakirodalmába, mivel gyakran más megközelítést igényelnek, mint a nyugati példák. Magyarországon például a fordulópontot jelentő művészeti események jellemzően a második nyilvánosságban, a párhuzamos kultúrában, magánlakásokban, klubhelységekben történtek, így intézményi hátterük és dokumentációjuk nem összemérhető a nyugat-európai és észak-amerikai nagyszabású kurátori kiállításokkal, biennálékkal.

A szimpózium történeti és kortárs esettanulmányokat mutat be, olyan paradigmatikus jelentőségű művészeti eseményeket, melyek újraértelmezték a kiállítás fogalmát. Az esettanulmányokat a nemzetközi elméleti és kurátori diskurzus következő témáival szeretnénk összefüggésbe hozni:

* a kiállítás térbeli és időbeli természetének elméleti megközelítései
* a rekonstrukció és dokumentáció módszertana
* a helyszín szerepe a hely-specifikusságtól az intézménykritikáig
* a szerzőség kérdése, kurátor-, művész-, befogadó-szerepek
* a kiállítás történeti, ideológiai, és politikai meghatározottsága a
nyilvánosság strukturális változásaival összefüggésben
* a kelet-európaiság kollektív fogalmának és reprezentációjának dilemmái

A szimpóziummal egyidejűleg egy on-line angol nyelvű kiállítás-adatbázist hozunk létre. Az adatbázis első tételei a szimpózium előadóinak referenciái lesznek, majd felkért szakemberek és önkéntes hozzájárulók ajánlásaival bővül.

A szimpózium nyelve angol. A meghívott szakemberek mellett, az alábbi felhívásra jelentkezőkből választjuk ki az előadókat. Az előadásokat az www.artalways.org-on publikáljuk.

JELENTKEZÉS

Ha részt szeretne venni a szimpóziumon egy 30-40 perces előadással, küldjön egy 200 szavas angol nyelvű absztraktot.

A jelentkezéseket 2009. MÁRCIUS 15-ig az email-címre várjuk.

Hegyi Dóra, László Zsuzsa, Süvecz Emese – szervezők

http://www.artalways.org http://www.tranzit.org