A nyakkendő, mint kihívás

határidődeadline: 2011. május 1.

Felhívás „A nyakkendő, mint kihívás” című nemzetközi kiállításon való részvételre

A zágrábi Academia Cravatica Kht. a Horvát Köztársaság budapesti Nagykövetsége közösen szervezi „A nyakkendő, mint kihívás – horvát adalék a globális kultúrához” c. kiállítást. Az elmúlt hét évben a kiállítást Bosznia-Hercegovinában (Sarajevo, Mostar), Egyiptomban (Kairó, Alexandria), a Dél-Afrikai Köztársaságban (Johannesburg, Pretoria), Lengyelországban (Gdansk, Krakkó), Ausztriában (Bécs), Bulgáriában (Szófia, Ruse), Németországban (Berlinben, a Külügyminisztérium nagyszerű Lichthofjában) mutatták be, Horvátországban pedig Pulában és Splitben.

A kiállítás jelenlegi anyagát több mint százötven műalkotás képezi, melyeket horvátországi és külföldi művészek készítettek. Különösen fontos, hogy a kiállítást befogadó ország művészei is képviseltessék magukat, mert a kiállítás koncepciója szerint az anyag folyamatosan bővül.
Az eddig összegyűjtött művek több mint felét a klasszikus értelemben vett festmények teszik ki, de vannak köztük szobrok, installációk, videó- és filmalkotások is. Az alkalmazott technikák vagy médiumok tekintetében nincs semmilyen korlátozás, az egyedüli megkötés, hogy a téma a nyakkendő legyen.

Ezennel felhívjuk a magyar művészeket, hogy csatlakozzanak ehhez a nemzetközi projekthez, amely 2011. júniusában kerül bemutatásra Budapesten. A jelentkezők digitális formában küldhetik el munkáikat a e- mail címre 2011. május 1-jéig.

Az Academia Cravatica kiválasztja azokat az alkotásokat (számuk jelenleg még nem megállapítható), amelyeket a nemzetközi válogatáshoz csatolnak és bemutatnak a Budapesti kiállításon. A kiállítás után, az alkotó hozzájárulásával, a művek átkerülnének a jövendő zágrábi Nyakkendőmúzeum anyagába, egy szimbolikus, 100 eurós térítés fejében, vagy ahogyan az alkotó és az AC egymás között megegyeznek. Arra is van lehetőség, hogy a műalkotást csak a budapesti kiállításon mutassák be, amely után visszakerül az alkotójához.

Örömmel várjuk csatlakozását a „Nyakkendő, mint kihívás” c. projekthez.

Marijan Bušić, az AC igazgatója
Ivan Bandić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete
Nikola Albaneže, a „Nyakkendő, mint kihívás” c. kiállítás kurátora