ACAX _LEOPOLD BLOOM Képzőművészeti Díj 2018

határidődeadline: 2018. április 16.

2018-tól az ACAX új együttműködési formában, a Leopold Bloom díj alapítójával közösen szervezi meg a már hagyományossá vált New York-i műteremprogramját ACAX_Bloom Képzőművészeti Díj néven. Ennek keretében az ACAX / Független Képzőművészeti Műhelyek Ligája Alapítvány és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány közösen pályázatot hirdet a díj elnyerésére. A díj nyertese lehetőséget kap a New York-i Residency Unlimited (RU) három hónapos (2018. szeptember – november) műteremprogramjában való részvételre. A műteremprogram megvalósítását a New York-i székhelyű TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatása teszi lehetővé.

A díjra benyújtandó pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
1. Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot
2. Angol nyelvű digitális portfóliót
3. Angol nyelvű „artist statement”-et.
4. Legfeljebb két oldal terjedelmű, angol nyelvű szakmai tervet, melyben a pályázó felvázolja, hogyan használná ki a műteremprogram által nyújtott lehetőséget, milyen projekten kíván dolgozni. Kérjük, hogy a szakmai terv kialakításakor vegyék figyelembe a RU profilját. A RU az olyan, helyi kutatást és konzultációt igénylő projektterveket részesíti előnyben, melyekhez érdemben hozzá tud járulni és melyek elsősorban nem műterem-használathoz kötődnek.

A három hónapos ösztöndíj az alábbiakat foglalja magában:
– utazás (Budapest – New York – Budapest repülőjegy és transzfer, maximum 900 USD)
– szállás (1000 USD/hónap)
– megélhetési költség (1000 USD/hó)
– az ESTA díja
– rugalmas stúdióhasználat a RU-ben
– a RU személyre szabott, szakmai támogatása, folyamatos konzultációs lehetőség, szervezett, rendszeres találkozók New York-ban dolgozó kurátorokkal

Részvételi feltételek és határidő:
A díjra azok a Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek pályázhatnak, akik 2018-ban még nem töltik be 40. életévüket.
A jelentkezés feltétele továbbá a magas szintű angol nyelvtudás.
A pályázók vállalják a díj kiíróival és szervezőivel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.
A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja.
Az előválogatásba bekerült művészek műveiről készült fotókat a szervezők az ACAX _ Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják.
A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy a szervezők személyes adataikat kezeljék a pályázat elbírálásának ideje alatt. A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.
A díj nyertese vállalja, hogy részt vesz a programban és annak teljes ideje alatt New York-ban tartózkodik.
A díj nyertese vállalja, hogy a programot követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány, valamint a RU részére, illetve egy nyilvános prezentáció keretében szakmai beszámolót tart New York-i tapasztalatairól.
A díj nyertese vállalja, hogy a program ideje alatt fotódokumentációt készít és azt díjmentesen az ACAX és a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány valamint a RU rendelkezésére bocsátja.
A pályázati támogatás és az együttműködés részleteiről a szervezők a nyertes pályázóval külön megállapodást kötnek. A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

A díjra jelentkezés teljes egészében a www.works.io online portfolió oldalon zajlik, a pályázatok benyújtásának határideje: 2018. április 16. éjfél.

A döntés:
A pályázatokat a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri értékeli két lépésben. A benyújtott online pályázati dokumentációk alapján először kiválasztják a díjra jelölt 5 döntős művészt, majd a döntősök személyes prezentációit követően a díj nyertesét.

A döntést elsősorban a következő szempontok határozzák meg: a beadott portfólióban bemutatott korábbi művészeti teljesítmény, a leadott szakmai terv relevanciája, illeszkedése a RU profiljához és a személyes prezentáció kidolgozottsága.

A döntősök névsorát legkésőbb 2018. április 24-án tesszük nyilvánossá, az eredményt pedig a későbbi ünnepélyes díjátadón hirdetjük ki.

A Residency Unlimited (RU) New York Brooklyn negyedében található, egyénre szabott szakmai programot biztosító műteremház, közösségi térrel, egyéni műtermek nélkül. Rezidensei a vizuális művészetek területén aktív, amerikai és nemzetközi művészek és kurátorok. A RU az alkotói tevékenység támogatásának újfajta, együttműködésen alapuló modelljét valósítja meg, mely során a műteremház csapata figyelemmel kíséri a projektek alakulását, és konzultációkkal segítik az alkotók munkáját. Biztosítják a projekt megvalósításához szükséges logisztikai feltételeket, heti rendszerességgel szerveznek szakmai találkozókat kurátorokkal és művészeti szakemberekkel, valamint lehetőséget nyújtanak a projektek prezentálására. A RU központ belső terei könnyen átalakíthatóak, így megfelelő környezetet biztosítanak az elsősorban nem stúdiómunkán alapuló kurátori és művészeti kutatásokhoz. A program ideje alatt a rezidensek projekttervük megvalósításán vagy továbbfejlesztésén dolgozhatnak, miközben lehetőségük van megismerni a világ legizgalmasabb művészeti fővárosát. A program korábbi magyar résztvevői Baglyas Erika, Nemes Csaba, Fabricius Anna és Puklus Péter voltak.
http://www.residencyunlimited.org/

további információ: Bencsik Barnabás email:
Kukla Krisztián email:

Útmutató a pályázatok benyújtásához:
A kiírásra való jelentkezéshez saját works.io fiók szükséges. A regisztráció ingyenes és megkönnyíti a jelentkezés menetét. Kérjük, újabb típusú böngészőt használjon (pl. Chrome, Firefox, Safari)!
Mielőtt elkezdené, olvassa el figyelmesen az alábbi útmutatót!

Hogyan kell jelentkezni:
1. Jelentkezzen be meglévő works.io fiókjába, VAGY regisztráljon ingyenesen itt: https://www.works.io/signup
2. Bejelentkezést követően hozza létre portfólióját művek és leírások feltöltésével (Manage Portfolio > Works).
Az ingyenes verzióban legfeljebb 20 munka tölthető fel, amelyek mindegyikéhez 3 dokumentáló fotó vagy videó (beágyazott YouTube, Vimeo) adható hozzá.
3. Töltse ki önéletrajzát (CV-jét) a következőképpen: Manage Portfolio > Curriculum Vitae > \”Add Education“, \”Add Award Grant“, stb. Ezt követően töltse ki kiállításainak listáját így: Manage Portfolio > Curriculum Vitae > Edit CV Exhibition List
4. Írja meg művészi statementjét (Manage Portfolio > Texts)
5. Készítse el szöveges pályázati munkatervét
6. Ha elkészült portfóliójával és a rezidens program munkatervével, kérjük, jelentkezzen be a works.io oldalon és térjen vissza a Leopold Bloom pályázati oldalára (Link). Válassza ki az “Apply” gombot és nyújtsa be portfólióját erre a gombra kattintva.
7. Amikor az “Apply” gombra kattint egy új ablak fog felugrani – ide kell beírnia/bemásolnia a munkatervét. Figyelem: Ezt a tervezetet később nem fogja tudni változtatni, mert ehhez a felugró ablakhoz nem lehet visszatérni.
8. A portfólió benyújtása után még végezhet változtatásokat a határidőig, azonban kérjük, határidő lejártával és a zsűrizés alatt ne módosítsa portfólióját. Amennyiben szeretné, a works.io fiókja természetesen törölhető az ACAX_ Leopold Bloom Díj kihirdetése után.

–––

Megjegyzés: nem szükséges kiállítási dokumentációkat csatolnia (ahogy az a portfólió szerkesztését kezelő felületen ajánlva van)
Tipp: a feltöltött fájlok (.jpg, .png) nevében sem különleges karakterek, ékezetes betűk, sem szimbólumok, sem szóközök nem használhatóak.